Projekt i festival orgulja orgOS 2021

U našoj crkvi se od 18. rujna do 26. rujna održavaju koncerti i radionice u sklopu projekta i festivala orgulja orgOS.

Dođimo i podržimo glazbenike!

Projekt i festival orgulja orgOS sastoji se od dva koncerta orgulja te od edukacijskih radionica i predavanja. Za više informacija o projektu posjetite web stranicu projekta ili društvene mreže Facebook i Instagram.

Ulaz na sva događanja je besplatan uz poštivanje epidemioloških mjera i prethodnu online prijavu na stranici orgos.info/ulaznice

Predstavljanje znanstvenog rada studenta osječkog FERIT-a Antuna Ivankovića čija je tema “Utjecaj toplinskih gubitaka elektromotora na akustične karakteristike orgulja” ove godine orgOSu donosi novu, znanstvenu dimenziju. Spojivši orgulje i elektroenergetiku u svom završnom radu, napravio je vjerojatno prvi rad ovakve vrste na ovim područjima. Predstavljanje rada održat će sam autor rada u Staroj pekari u osječkoj Tvrđi, 18. rujna u 11 sati.

Radionice “Želim biti orguljaš!?” i “Želim biti orguljar!?” svima zainteresiranima donosi uvid u način rada orgulja, dijelove orgulja, način nastanka zvuka i sve druge teme koje budu zanimale polaznike radionica. Radionice će se održati u franjevačkoj crkvi svetog Križa u osječkoj Tvrđi 18. rujna u 16 sati, odnosno 22. rujna u 16 sati.

Ovogodišnji koncertni dio festivala započinje koncertom intrigantnog naziva “Koncert 703 flauta”. Na koncertu nastupaju Lea Rajković (učenica flaute Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu) i Maja Milas (studentica sakralne glazbe na Akademiji za glazbu u Ljubljani). Repertoar čine tri skladbe iz domene klasične glazbe, dvije skladbe filmske glazbe i čak pet skladbi iz videoigara. Sve aranžmane potpisuje Maja Milas. Koncert će se održati u franjevačkoj crkvi svetog Križa u osječkoj Tvrđi 25. rujna u 19:30.

Drugi koncert festivala, ujedno i zatvaranje festivala, je “Koncert prijatelja”. Na njemu nastupa šest glazbenika koji su međusobno prijatelji, školski kolege ili cimeri. Nastupaju tri flaute (Zoa Majić, Lea Rajković, Franziska Anne Fundelić), violina (Gustav Kujundžić) i orgulje (Maja Milas, Antun Ivanković). Repertoar je raznolik, od Bacha, preko Delibesa do Faurea. Koncert će se održati u franjevačkoj crkvi svetog Križa u osječkoj Tvrđi 26. rujna u 19:30.

Projekt je ostvaren u suradnji s Franjevačkim samostanom svetog Križa u Osijeku te uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ogranka Matice Hrvatske u Osijeku.