19. veljače 2005.

III MALI FESTIVAL ČEMBALA U OSIJEKU

Tom su prigodom vrsni glazbenici predstavili 19 skladbi poznatih autora iz razdoblja ranog baroka, baroka te bečkih klasičara

( J.S.Bach, G.Händel, J.H.D'Anglebert, G.Frescobaldi, J.M.Leclair, G.P.Telemann, W.Boyce, W.A.Mozart, J.Duphly,
D.Scarlati, H.Purcell, J.Haydn ).

Osim starih skladbi, izvedena su i djela suvremenih skladatelja Sande Majurec Zanata i Sanje Drakulić pa su posjetitelji u ta dva dana (koliko je trajao festival u Osijeku) imali priliku poslušati i dvije praizvedbe: Paragusas I i II Sande Majurec Zanata (izveli su je Nina Kobler, sopran, i Sanda Majurec Zanata, čembalo) te Čembaladu, za dva čembala, četveroručno, autorice Sanje Drakulić (u izvedbi Ive Konjevod i Linde Mravunac Fabijanić, Sande Majurec Zanata i Krešimira Hasa).

Čembalada je zanimljiva upravo i zbog činjenice da je napisana posebno za ovaj festival, što ujedno pokazuje i zanimanje suvremenih autora za čembalo.
Osim navedenih čembalista i sopranistice, u programu su sudjelovali i brojni drugi glazbenici: Ivana Kladarin (sopran), Dani Bošnjak (poprečna flauta), Ana Benić (flauta), Slavka Jurić (poprečna flauta), Laura Vadjon (barokna violina), Iva Tovunac (violina), Krešimir Fabijanić (barokna truba) i Krešimir Lazar (violončelo).

Gotovo sve skladbe izvođene su na kopijama izvornih starih baroknih instrumenata pa su slušatelji i na taj način mogli obogatiti svoje znanje o staroj glazbi i glazbalima. Budući da je mnogim gledateljima ovo bio prvi susret s čembalom, već je sama neobičnost zvuka i izgleda instrumenata bila zanimljiva i atraktivna, a to je još više osnažila prisutnost vokalnih solista te truba, flauta, violina i violončela.

Mali festival čembala prvi je put organiziran u Zagrebu prije dvije godine kako bi se zagrebačkoj publici predstavilo čembalo, instrument još uvijek nedovoljno poznat i nedovoljno zastupljen među hrvatskim glazbenicima, ali i nedovoljno cijenjen kod publike. Već sljedeće, 2004., festival je upriličen i u Osijeku (također u crkvi sv. Križa), a ove godine glazbenici su se predstavili i Petrinji.

Nadamo se da će Osijek i nadalje biti domaćinom takve neobične manifestacije i da će održavanje Malog festivala čembala u našem gradu postati tradicionalno.

<< arhiva