8. ožujka 2005.

IZLOŽBA FRANJEVAČKIH SAMOSTANA

Osječki franjevački samostan u Tvrđi domaćin je vrijedne izložbe koja se u punom smislu riječi može zvati franjevačkom. Naime, pod naslovom "Frnjevački samostani i crkve kao vedute" otvorena je 8. ožujka 2005. godine u Galeriji Franjevačkog samostana u Osijeku izložba pastela virovitičkih umjetnika Ankice Fijala i Vilima Šolca, članova virovitičkog Likovnog kluba "Nikola Trick".

Slike prikazuju vedute velikoga broja franjevačkih samostana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a vlasništvo su Franjevačkog samostana u Virovitici čiji galerijski prostor samostanskoga klaustra je domicilno mjesto stalnoga postava tih umjetnina. Simbolično djeluje da je zbirka umjetnina koje simbolično predstavljaju cijelu provincijsku franjevačku obitelj nastala i čuva se upravo u virovitičkom samostanu koji je na sredini puta između krajnjih točaka franjevačke prisutnosti u tim krajevima, između Trsata i Subotice. Simbolično gledano, dakle, nastala je i čuva se "u geografskom srcu provincije".

Realizacija osječkoga postava ove vrijedne izložbe u cijelosti je provedena radom prijatelja osječkog franjevačkog samostana i franjevačke redovničke obitelji. U organizacijai gvardijana samostana p. Željka Paurića, umjetnine je iz Virovitice dovezao Zrinko Krajina, postav izložbe ostvarili su Zdenko Šomoljanski i Zrinko Krajina, tekst kataloga napisao je Bogdan Mesinger, a izložbu je prigodnim riječima otvorio Dražen Kušen.

Kod otvorenja izložbe istaknut je i njezin stanoviti teološki i dokumentarni značaj. Međutim, naglašena je njezina osobita vrijednost u umjetničkom vizualnom pristupu duhovnoj i materijalnoj dimenzije franjevačke prisutnosti, koja je na slikama interpretirana kroz vidljiva obitavališta, samostane i crkve, mjesta duhovne i pastoralne zauzetosti franjevaca na tim prostorima. U svojim samostanima i crkvama franjevci izvršavaju nalog svoga utemeljitelja sv. Franje: "Non sibi vivere, sed et aliis proficere!" (Ne živjeti samo sebi, nego i drugima koristiti!). Zbog takvoga stava i djelovanja, franjevci su u mjestima svoga obitavanja i djelovanja uvijek u povijesti imali, a imaju i danas mnoštvo prijatelja. Prijateljstvo s franjevcima u Osijeku i cijelom provincijskom franjevačkom obitelji posvjedočili su oni koji su sudjelovali u pripremi osječkoga postava, ali i svi prisutni sudionici otvorenja izložbe, kao i svi budući posjetitelji, svojim simboličnim "hodočašćem" od samostana do samostana i od crkve do crkve diljem provincije, a zapravo malim koracima od slike do slike u Galeriji franjevačkog samostana u Osijeku.

<< arhiva