12. ožujka 2005.

SISČANI DAROVALI OSJEČANIMA POTRESNE ZVUKE PASIJE

Svi su osječki ljubitelji korizmene i duhovne pjesme kroz četrnaest postaja križnog puta, u izvedbi sisačkog zbora, mogli istinski uživati u posebnom glazbenom doživljaju.

Nakon prošlogodišnjeg koncerta koji je u Sisku u Glazbenoj školi «Fran Lhotka» u organizaciji HPD «Danica» Sisak održao jedan od najjačih osječkih kulturnih promotora, HPD «Lipa», odlučilo je jednakom mjerom uzvratiti ugošćivanjem ovog 136 godina starog sisačkog zbora.
Crkva sv. Križa u Tvrđi u subotnju je večer (12. ožujka) tako bila idealnom pozornicom za uprizorenje djela «Isusov križni put» - pasije za mješoviti zbor, recitatora, orgulje i glasovir, na tekst fra Bonaventure Dude te glazbu Nikole Bašića.
Svi su ljubitelji korizmene i duhovne pjesme kroz četrnaest postaja križnog puta, u izvedbi sisačkog zbora, recitatoricu Gordanu Grepl, orguljašku pratnju Roberta Jakice, glasovirsku prof. Josipe Dovranić i prof. Blaženke Pavlović-Kovač te vrsno dirigentsko ravnanje Nikole Bašića, mogli istinski uživati u ovom posebnom glazbenom doživljaju.
Inače, Hrvatsko pjevačko društvo «Danica» Sisak osnovano 1869. godine, poput naše «Lipe» okuplja ljude različitih dobi i profesija, koji izvode širok repertoar skladbi različitih glazbenih razdoblja i karaktera; od sakralnih skladbi do narodnih pjesama. Zbor surađuje i razmjenjuje gostovanja s hrvatskim zborovima, što je upravo dokazao i ovim nastupom.
A naši su se domaćini lipaši nedavno vratili iz vječnog grada Rima. Tamo su se, naime, predstavili na pjevanoj misi, izvevši «Misu simplex» Albe Vidakovića. Nakon toga su izveli i cjelovečernji sakralni koncert u crkvi sv. Jeronima (crkvi dodijeljenoj kardinalu Josipu Bozaniću prije dva tjedna), koji je proteklog vikenda svečano upriličen za sve ljubitelje ove vrste glazbe te sve hrvatske vjernike u Rimu. Osim toga, svoj su boravak i druženje u Rimu upotpunili i kraćim spontanim programima u trima rimskim bazilikama i ostalim poznatim crkvama.

G. Korać, Osječki dom, 15.-16. ožujak 2005.

<< arhiva