23. ožujka 2005.

KORIZMENI KONCERT VOKALNOG ANSAMBLA BREVIS

"Zastanimo na trenutak i u tišini iščekujmo dane što upravo slijede" kao da su poručivale svojim prelijepim glasovima članice Vokalnoga ansambla "Brevis" na čelu s dirigenticom prof. Antoanetom Radočaj, na koncertu održanome u franjevačkoj crkvi u Tvrđi 23. ožujka ili, bolje rečeno, u samome središtu Velikoga tjedna.

Mlada voditeljica zbora tom je prigodom imala dvostruku ulogu, budući da je uz mezzosopranisticu Blaženku Škorak Targuš i klavirsku pratnju Davora Dedića otpjevala i solističke dionice. Na repertoaru je bila duhovna kantata "Stabat Mater" skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija i već tih nekoliko osnovnih činjenica jamčilo je vrhunski glazbneni događaj. No, bilo je i više od toga, jer je koncert priređen u vrijeme čije je i ozračje pridonijelo da se slušatelj nekako drugačije prepusti zvucima glazbe, skladane baš za ovaj dio godine. Vjerojatno je, dakle, splet svih tih okolnosti omogućio da se lijep broj nazočnih zaljubljenika u glazbu, čak i oni neukiji, ali koji rado slušaju, baš dobro osjećaju, odvojivši se barem na trenutak od svakodnevlja.

Osječani su isti program mogli čuti i na premijeri Osječkoga ljeta mladih prije nekoliko godina, pripomenula je Antoaneta Radočaj, ali i dodala kako ga je u srijedu prvi puta zajedno otpjevalo pedesetak djevojaka, nešto starijih članica Brevisa i mlađih, nedavno izašlih iz Zumbića. I bilo je uistinu dobro, što je očigledno znao i pater Željko Paurić, rektor osječke franjevačke crkve kad je izrazio želju da upravo sada pjevaju jednu od najljepših i najpoznatijih baroknih skladbi. Svojevrsno iznenađenje za slušatelje, ali nedvojbeno uspješno, bilo je što je zbor bio na koru, pa se cijeli ugođaj doimao još uzvišenijim. Zato još jedan pljesak svim sudionicima koncerta i mnogo uspjeha djevojkama na travanjskoj smotri zborova u Zagrebu, gdje će se uz još dva zagrebačka zbora natjecati za najviše mjesto među djevojačkim zborovima u Hrvatskoj. Isto tako u planeru imaju i putovanje u Pečuh, kamo ih na natjecanje komornih zborova šalje Ured za društvene djelatnosti Gradskoga poglavarstva kako bi predstavile pjevačku kvalitetu svojega grada, koja, istaknula je prof. Radočaj, nipošto nije zanemariva. Osječane će, moglo se čuti, podariti završnim koncertom u lipnju kada će pokazati što su sve novo naučile. A budući da, kako je razložila dirigentica, u svojem programu obično imaju sve lijepe i vrijedne skladba, a što njihovi istančani ukusi nepogrešivo prepoznaju bez obzira o kojoj je vrsti glazbe riječ i njihova publika, kao i uvijek do sada vjeruje da će i to biti za dušu.

- U obzir uzimaju kako sakralnu glazbu, tako i popularnu i zabavnu, a pjevaju na svim jezicima na kojima neku pjesmu treba otpjevati, kaže prof. Antoaneta Radočaj i uz osmjeh dodaje kako uz sve to, ispunjena dvorana osobito puni srce glazbenika, jer vidi da u onome u čemu on uživa, uživaju i drugi ljudi, što je najbolja i najljepša povratna informacija.

<< arhiva