27. ožujka 2005.

PROSLAVA USKRSA U NAŠOJ CRKVI

Uskrsno je bdijenje u osječkoj franjevačkoj crkvi započelo u 23 sata. Na bdijenje se okupio lijep broj vjernika premda je vrijeme bilo prohladno i oblačno. Obrede je vodio p. Gracijan Biršić uz asistenciju i koncelebraciju p. Željka.

Pred crkvom je gorjela vatra kojom je na početku slavlja upaljena uskrsna svijeća simbol uskrsnulog Gospodina. Da bi vjernici što bolje mogli sudjelovati u svim vrlo znakovitim obredima kratko i jasno ih je tumačio stariji ministrant Hrvoje Mesić.

Vjernici su s posebnom pažnjom slušali pjevanje hvalospjeva uskrsnoj svijeći. Više je muževa i žena sudjelovalo u čitanju riječi Božje. Nakon novozavjetnog čitanja svećenik je svečano zapjevao radosni poklik: Aleluja, koji se nije čuo kroz čitavo korizmeno vrijeme. 

Kao i uvijek pjevaci našeg zbora su i ovaj radostan događaj učinili svečanijim i uzvišenijim cijeloj zajednici. Navijestivši uskrsno evanđelje predvoditelj slavlja je održao nadahnutu propovijed. Kako franjevačka crkva nije župna nije bilo krsne službe nego samo blagoslov vode poslije kojega su svi prisutni obnovili krsna obećanja. Vrhunac uskrsnog bdijenja je bila euharistijska služba koja je završila u jedan sat nakon ponoći. 

<< arhiva