6. travnja 2005.

EKUMENSKA KOMEMORACIJA ZA PAPU IVANA PAVLA II

Otišao je u vječnost jedan od najvećih ljudi, čiji odlazak označava kraj epohe koju je i on izuzetno značajno suoblikovao.
Upravo u Osijeku papa Ivan Pavao II., Karol Wojtyla, naš slavenski brat, tražio je prije dvije godine susret s visokim predstavnicima drugih crkava i vjerskih zajednica u «najekumenskijem» hrvatskom gradu.

Neću biti iznenađen ako povijest uskoro njegovu imenu dodijeli zasluženu titulu «veliki».

 Papa je primjer gradnje mostova međusobnoga razumijevanja – istaknuo je dr. Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, na «Ekumenskoj komemoraciji života, djela i značaja pape Ivana Pavla II.» u svečanoj dvorani Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, na kojoj su se okupili predstavnici kršćanskih crkava i vjerskih zajednica, te javnog života Osijeka. U ime osječkih franjevaca na komemoraciji je bio prisutan gvardijan franjevačkog samostana p. Željko Paurić.

Osječki gradonačelnik, prof. dr. Zlatko Kramarić govorio je o značenju ekumenizma kroz Papino djelo, a prof. dr. Andrija Zdravčević, predsjednik Povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama Osječko-baranjske županije, podsjetio je na važnost Papinih riječi izrečenih u Hrvatskoj: «Ne bojte se, ja sam s vama». 

Biskup Josip Jindričko, predsjednik Protestantskog i mađarskog vijeća u RH, smatra kako je «Ivan Pavao II. trasirao novi pravac u Rimokatoličkoj crkvi» i da «neće biti jednostavno taj pravac slijediti». Dr. Darko Fišer, predsjednik Židovske zajednice u Osijeku, kaže kako je «cijeli svijet u tuzi za čovjekom Karolom Wojtylom, papom koji je obilježio proteklo stoljeće». 

Glavni imam, osječko-baranjski efendija Enes Poljić, zahvaljuje na svemu što je Papa učinio za predstavnike islama te je za vječni mir i rahmet njegovoj duši izmolio molitvu koju mole muslimani cijelog svijeta. Luka Simon, pastor Baptističke crkve u Osijeku, poručio je da «Papa svima treba biti uzor kako upotrijebiti moć, a ne zloupotrijebiti je .»

- Bio je veliki čovjek koji je držao visoki standard kršćanskih moralnih etičnih vrednota, čovjek koji je imao hrabrost reći što je bilo potrebno i čovjek koji je dao velik doprinos miru, pravednosti i stabilnosti u raznim djelovima svijeta. Danas, kada smo skupljeni iz različitih protestantskih crkava, s katoličkim predstavnicima, islamske vjerske zajednice želimo odati počast preminulom Papi, koji će biti uzor generacijama iza njega – zaključio je dr. Peter Kuzmić, dekan Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku. 

<< arhiva