22. travnja 2005.

POSTAVILI SMO ENGLESKU VERZIJU NAŠE STRANICE

INTERNET STRANICA: www.franjevci.com

PRVA HRVATSKA KRŠĆANSKA
WEB STRANICA NA ENGLESKOM

Franjevci u Osijeku postavili
internet stranicu i na engleskom jeziku

Ako možda niste znali u hrvatskom dijelu internet mreže već godinu dana postoji stranica Franjevačkog samostana i crkve sv. Križa u Osijeku. Nalazi se na jednostavnoj web adresi: www.franjevci.com. Osim što je možda po opsegu i sadržaju ograničena, ona ustvari nudi bogatstvo i raskoš informacija. Tako su Franjevci u Osijeku dali primjer kako Crkva i pojedina zajednica treba odgovoriti na suvremene odnose i uvijete komunikacije. U svojoj skromnosti franjevci su pokazali svoje veliko blago i dokazali svoju otvorenost za novo. Još jednom ukazuju da moderno ne mora biti Crkvi strano i da ništa ne mora biti loše ako čovjek to upotrijebi za dobre svrhe. Prava novost od ovog Uskrsa i ono dojmljivo je što su Franjevci u Osijeku pod vodstvom gvardijana samostana, patera Željka Paurića ponudili vjernicima, ali i cijelome svijetu za samo godinu dana od postojanja u web mreži. To se odnosi na prijevod kršćanske web stranice na engleski jezik što je vjerojatno prvi i jednini takav slučaj u Hrvatskoj. Još više za sebe govori činjenica da se radi o jednoj relativno brojem manjoj zajednici, ali očigledno vrlo aktivnoj i inovativnoj. Ne smijem zaboraviti da je sve to uobličeno u jednom modernom dizajnerskom obliku i grafičkoj posebnosti identiteta koji je vezan uz tradicionalnu smeđu franjevačku boju, tako da i u tom pogledu možemo govoriti o izuzetno vrijednom projektu. Stranica obiluje i fotografijama tako da je doživljaj i predodžba svega izuzetno vjerodostojna. Mislim da će svakom posjetitelju biti nevjerojatna količina informacija koja je stala u te sadržaje koji predstavljaju interes tog reda i zajednice. Mnogo je toga tu uz izvanrednu dosjetljivost povezano i logički i stilski dosljedno raspoređeno.

Glavna poglavlja su: Info, Franjevci, Duhovnost i Kultura. Pri dnu se nalaze izdvojeni zanimljivi vjerski i informativni linkovi: Glas Koncila, Đakovačka biskupija, HBK, Franjevačka provincija, Osijek, Glas Slavonije, Osijek Online i dr. Osim iscrpne povijesne građe o crkvi, samostanu i djelatnosti njegovih služitelja, mogu se pročitati kronološki raspoređena događanja u vijestima kao i najava budućih. Povijesne crtice govore preko starih novina o povijesnom djelovanju franjevaca u Osijeku. Tu je i za sve vjernike raspored liturgijskog bogoslužja, kao i za one koji se žele zajednici pridružiti informacije o bratovštini svjetovnog franjevačkog reda, franjevačkoj mladeži i o današnjim služiteljima zajednice, ali i o onima od prije. Duhovnosti je posvećen značajan dio. Od svetišta Gospe Osječke, preko štovanja svetog Antuna Padovanskog do svetog Franje sve govori o velikoj pobožnosti i vjeri zajednice i njezinih služitelja. Nedjeljne meditacije omogućuju preko izuzetne opcije slanja molitve putem interneta sjajnu priliku svima koji su u potrebi i nemogućnosti da dođu slaviti sa zajednicom, način da se zajednica komunicira i moli za njihove potrebe. Stranica obiluje i mnoštvom franjevačkih molitava. Linkovi galerija i koncerti svjedoče o velikoj aktivnosti zajednice i mnogim mjesečnim događanjima. Na kraju uz sve sadržaje s mnoštvom fotografija čitavo vrijeme koje provedete čitajući mnogobrojne informacije pratit će vas nadahnjujuća glazba «Pjesme brata sunca» od sv. Franje.

Uvjerite se sami! Svim crkvenim zajednicama ovo je poziv da postanu životniji i očituju svoju vjeru u svjetskoj internet mreži.

Mihael Bago

<< arhiva