29. svibnja 2005.

VIS BENEDIKT NA SMOTRI FRANJEVAČKIH ZBOROVA U VIROVITICI

Više od 600 pjevača okupljenih u 17 pjevačkih zborova nastupilo je prošlog vikenda u prepunoj župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici, gdje je održana prva Smotra franjevačkih pjevačkih zborova HFP "Sv. Ćirila i Metoda". Smotru su organizirali virovitički Franjevački samostan, koji ove godine bilježi 725. obljetnicu prvog pisanog spomena, te župa sv. Roka, koja je lani proslavila 320. rođendan.

- Ono što se u crkvi najviše čuje i ono što nadahnjuje tijekom mise upravo je pjesma, vaš glas, vaš talent koji iskorištavate na slavu Božju. Ovo nam je prilika jedni druge poslušati, izmijeniti iskustva i puno toga naučiti. U crkvi smo svi jedna velika obitelj koja je na svoj način odlučila Bogu reći hvala i dvostruko moliti. Jer, kažu, tko pjeva, dvostruko moli - potaknuo je pjevače i orguljaše fra Željko Železnjak, novi provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koji je predvodio euharistijsko slavlje. Uz zborove iz Trsata, Zagreba, Čakovca, Zemuna, Subotice, Požege, Slavonskog Broda i drugih gradova, nastupili su i domaćini, okupljeni u crkveni zbor sv. Cecilije. Kroz tri sata, pjevači su izmjenjivali skladbe o. Kamila Kolba, Michaela Haydna, Tomislava Uhlika, Ljuboslava Kuntarića i drugih autora, a svaki je nastup završio glasnim ovacijama. Naši su zborovi - Svete Obitelji iz Juga II nastupili sa "Biseru iz Malog Blata" i "Na rajskom dvoru", ravnani dirigentom Franjom Jancom, uz orguljašku pratnju s. M. Egidije Galić, dok je zbor "Benedikt" iz Tvrđe izveo "Moj Isus" te "Uskrsnu Isus doista" uz voditeljicu Andreu Cvitić.

- Ovo je bila prilika za jedan lijepi susret, a prethodili su mu sati vježbanja, tisuće nota i puno truda. Zato zahvaljujem svima vama koji ste uveličali ovu našu obljetnicu - zaključio je u ime domaćina, inicijator, župnik fra Robert Perišić, potaknuvši pjevače da se u pjesmi susretnu i slijedeće godine.

<< arhiva