30. svibnja 2005.

FRAMA BILA NA PROVINCIJSKOM SUSRETU NA TRSATU

Već tradicionalni 10. susret franjevačke mladeži provincije sv. Ćirila i Metoda na Trsatu održavao se od 27.-29. svibnja 2005. Moto susreta je po uzoru na svjetski susret mladih u Kölnu bio ˝Dođosmo Mu se pokloniti˝ i protekao je u obilježavanju godine Euharistije, koju je prošle godine otvorio blagopokojni papa Ivan Pavao II.

Okupilo se preko 400 mladih (i malo starijih) framaša, koji su uživali u lijepoj duhovnosti i lijepom vremenu u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Majke Božje trsatske. Frama Tvrđa je u tom broju sudjelovala sa nevjerojatnih 8%, dakle išlo nas je 32.

Ova godina se po mnogočemu razlikovala od prethodnih: predavač pater Mikić je zamjenio mjesto sa publikom (pater je bio na suncu, a mi framaši u hladu); nije bilo predstavljanja pojedinih bratstava FRAME; spavalo se u vojarni, a ne u školi; rad po grupama je počeo već u petak (dobro, to je bilo i prošle godine); uvedene su grupe FSR za starije framaše (koji bi se već trebali pripremati za prelazak u stariju verziju Frame i grupa poslužitelji za predsjednike bratstava. Također bilo je više duhovnijih sadržaja - dva klanjanja umjesto samo jednog.

No kako nijedan framaški susret ne može proći bez smijeha i skečeva, tako smo se ove godine pobliže upoznali se Alojzom i Nadalinom, likovima iz framaške sapunice, čije doživljaje i ljubav pratimo u provincijskom časopisu Tau. Naše osječko bratstvo također je sudjelovalo u nasmijavanju mladih izvođenjem proširene verzije skeča ˝Frama od neandertalaca do Marsa˝ praizvedenog na proslavi našeg rođendana.

Ovogodišnja novost su bili i materijali koje nam je središnjica Frame poslala da bi se pomoću njih pripremili za susret na Trsatu. Svaka Frama je trebala napraviti simbol svog bratstva koji bi uključivao mane i dobre stvari pojedinog bratstva, te ga prinijeti Isusu u štalici.

"Većoj duhovnosti susreta doprinijelo je prisjećanje na pokojnog Papu, iz usta framaša koji su ga vidjeli i doživjeli na njegovim putovanjima u Rijeku, Osijek, Zagreb.

Malu pomutnju je zbog nadolazeće regionalizacije, izazvala bojazan da bi ovo mogao biti posljednji provincijski susret na Trsatu, ali svi vjerujemo da će nam Bog dati ono što je dobro za nas. Na ovom Trsatu ljudi su naučili puno toga novog i uspostavili nova prijateljstva, za koja se nadamo da će se održavati i u budućim provincijskim susretima.
Mir Vam i ustrajnost!

<< arhiva