13. lipnja 2005.

RIJEKA VJERNIKA NA BLAGDAN SVETOG ANTUNA

Rijeke pobožnog svijeta na blagdan sv. Antuna Padovanskog slijevale su se u osječku Franjevačku crkvu sv. Križa gdje je mnoštvo čekalo na ispovijed uoči prve svete mise u 3 sata.

Fra Željko Paurić, gvardijan Franjevačkog samostana u Osijeku podsjeća kako je 1935 godine, točno prije 70 godina, u crkvi sv. Križa prvo misno slavlje u čast sv. Antunu služeno u tri sata i sve do danas tradicija štovanja sveca - zaštitnika jednostavnih ljudi i siromaha, očuvana je dolaskom na misna slavlja i nastavljena pučkom svečanošću u staroj gradskoj jezgri Tvrđi.

Pater Željko kaže kako je na prvoj misi pribivalo najviše mladih, dolaze vjernici što su se zavjetovali i odlaskom na prvojutarnju misu čine žrtvu, dok je prije demokratskih promjena najviše skrivećki dolazio "nevidljiv" svijet.

Uoči svake od 11 svetih misa, uz oltarnu sliku sv. Antuna staru dvjestotinjak godina, vjernici i obitelji molili su svečev zagovor i zahvaljivali na milosti isprošenoj kod Boga, noseći u ruci bijele ljiljane, paleći svijeće, stojeći pred ispovjedaonicama.

Franjevcima je u ispomoć pri ispovijedi i služenju misa priteklo desetak svećenika iz Sarajeva, Samobora, s Trsata u Rijeci, Osijeka, Slavonskog Broda, misionari salezijanci iz Zagreba... Prve pjevane mise uveličao je Zbor "Zrinski".

"Sv. Antun je najomiljeniji svetca na svijetu, čudotvorac zaslužan za mnogo dobra i svi, mladi i stari utječemo mu se svojim potrebama, a Osječani zato dolaze baš tu u crkvu gdje je "čudotvorna" slika sv. Antuna Padovanskog. "Bio sam na trodnevnoj pripravi, svakog utorka su ovdje mise, danas molim za zdravlje obitelji i osobno, a ove godine s posebnom nakanom da nađem posao", iskreno će Silvestar Vrček.

Trećoretkinja Marija Šešo pomagala je kao svake godine franjevcima pripremajući obroke: "Fra Roko nas je svake godine angažirao. Od malih nogu idem u crkvu sv. Antunu, dovodila me majka koja se zavjetovala za mojega brata, dolazim i kad sam odrasla i ostala veliko dijete koje s puno ljubavi štuje sv. Antuna. U obiteljima se na osobit način štuje sv. Antun duhovnim pobožnostima, a ne samo pučki".

<< arhiva