04. srpnja 2005.

KONCERT BAROKNE GLAZBE I PREDSTAVA GOSTIJU IZ IZRAELA

 

Crkva sv. Križa bila je premalena da primi sve koji su bili zainteresirani za koncert barokne glazbe. Čak i oni koji su stajali sa strane s uživanjem su do posljednjega takta pratili sopranisticu Sanju Madunić, Darija Teskeru na trubi, te Alena Kopunovića Legetina na orguljama. Ovaj trio koji uglavnom izvodi repertoar baroknih skladatelja za osječku je publiku izveo djela J.S. Bacha, Vivaldija, Handela, Cimarose, Mozarta i mnogih drugih, a orguljama se koriste kao zamjenom za cijeli barokni orkestar.

 

Nakon koncerta publika se preselila u dvorište Franjevačkog samostana gdje su gosti iz Izraela izveli simpatičnu predstavu naziva Jahač.
Riječ je o kazalištu ulice studenata Škole vizualnog teatra iz Jeruzalema, a u "Jahaču" problematiziraju čovjekov odnos prema prirodi. Na zanimljiv su način prikazali stvaranje svijeta, "majčicu zemlju", prirodne sile koje čovjek od svojih početaka pokušava "zauzdati". Upozorenje je na kraju bilo jasno: Ako ne budemo živjeli u skladu s prirodom i našim plavim planetom, oni će nastaviti, ali bez nas.

<< arhiva