10. srpnja 2005.

KONCERT BELGIJSKE KRALJEVSKE HARMONIJE BROEDERKRING

Dobar je osjećaj bilo vidjeti ispunjenu franjevačku osječku crkvu Sv. križa 10. srpnja, na koncertu sjajnoga mladoga orkestra iz Belgije pod ravnanjem šarmantnoga tridesetjednogodišnjega maestra Berta Appermonta, doktora glazbenih znanosti i renomiranoga belgijskoga skladatelja poznatoga diljem Europe. Riječ je o Kraljevskoj harmoniji "Broederkring", čija je osmodnevna istočnohrvatska turneja nakon Valpova, Donjega Miholjca i Našica završila u slavonskoj metropoli.

Gotovo dva sata franjevačka crkva je u nedjelju bila uronjena u prelijepi glazbeni ugođaj, što je mladi ansambl priredio posve primjereno svojoj dobi. To znači na trenutke lepršavo i poletno, a na trenutke odmjereno i profinjeno, osvojivši Osječane već prvim taktovima. Posebnost dojma proizašao je zacijelo i iz činjenice, prema kojoj se dobna struktura 56 glazbenika kreće između deset i 25 godina!

Budući da je uvriježeno mišljenje kako se nešto zanimljivo u ljetnim mjesecima događa samo na moru, tim više je vrijedno istaknuti kako zasluge za atraktivne srpanjske večeri i kontinentalnoga dijela Hrvatske s punim pravom pripadaju Županiji osječko – baranjskoj, Regionalnome uredu za prognanike i osječkoj Turističkoj zajednici. Zgodnu je pričicu o tome kako je sve krenulo ispričala gospođa Nada Arbanas, pročelnica Regionalnoga ureda za prognanike. Na jednome sastanku, naime, usporedila je "osječki prsten" s dolinom Loare, pripomenuvši kako je u krugu Osijeka na gotovo svakih 20 kilometara dvorac. To je zaintrigiralo veleposlanicu Kraljevine Belgije Marie-Johane Roccas. Potom je uslijedio njezin dolazak u Osijek i dogovor o pojedinostima gostovanja Kraljevske harmonije, koja s punim pravom, razložila je Nada Arbans, nosi epitet kraljevske. Osim, jasno, kvalitete, jer pripadaju samome vrhu belgijskoga glazbenoga svijeta, bilježe 111 godina postojanja, a mlađi dio ansambla želio je 25. obljetnicu kontinuiranoga djelovanja obilježiti turnejom ovim dijelom Hrvatske. Prema riječima Saše Forgića, prvoga čovjeka za međunarodnu suradnju i protokol u Osječko-baranjskoj županiji, gosti iz Belgije su vrlo zainteresirani, zapravo, za cijeli potez od Zagreba do Iloka. Pripomenuo je i kako su mladi Belgijanci tijekom boravka u istočnoj Hrvatskoj održali četiri koncerta, ali i dosta toga obišli, a uoči povratka kući slijedi posjeta Đakovu.

Moglo se čuti kako su gosti oduševljeni svime što su doživjeli. HKUD Osijek 1862. u utorak je, naime, priredio samo za njih koncert dobrodošlice u Šećeranskome domu pokazavši im iz prve ruke ljepotu i bogatstvo hrvatske narodne baštine, preko boravka (smješteni su bili u osječkom srednjoškolskome domu) i sadržaja što su vidjeli, pa sve do srdačnosti ljudi koje su susretali. Da, međutim, ništa nije slučajno potvrđuje još jedno lijepo sjećanje Nade Arbanas. Ispričala je, naime, kako je belgijski bataljun dugo čuvao UNTAES područje i s tim u vezi dobro je podsjetiti kako je jedini katolički svećenik u Baranji cijelo vrijeme okupacije, bio upravo Belgijanac.

Na pitanje je li nedjeljni koncert još jedan potez Osječko-baranjske županije u cilju promicanja istočne Hrvatske, Krešimir Bubalo, župan, odgovorio je kako je Županija i inače vrlo angažirana u sufinanciranju različitih kulturnih projekata koje animiraju jedinice lokalne uprave, ali kada je riječ o međunarodnim odnosima Županija daje doprinos na svoj način: Vjerujem kako ćemo ove godine ugostiti dobar dio veleposlanika u Kopačkome ritu i pokazati kako Osječko baranjska županija ima što ponuditi. Brojke pokazuju i da je ove godine broj noćenja povećan za 38 posto. Tu je značajan doprinos hotelijera, ali zasigurno i kulturna ponuda, uz sve ostale preduvjete, može itekako pridonijeti da Osijek i Osječko baranjska županija budu odredišta kamo će gosti češće dolaziti i duže ostajati, kratko je zaključio župan.

Lj.B.

<< arhiva