27. kolovoza 2005.

DUHOVNA OBNOVA FSR U OSIJEKU

U franjevačkom samostanu u Tvrđi 27. i 28.08.2005. održana je duhovna obnova za sve članove Franjevačkog svjetovnog reda. Organizator obnove je Osječko područno bratstvo FSR sv. Antuna Padovanskog. Duhovnu obnovu vodio je fra Marin Grbešić iz Borova naselja.

Tema susreta bila je «Euharistija – snaga života».

Fra Marin nam je posvijestio što je sv. Misa, kako se sve naziva, koji su dijelovi Euharistije... Pomogao nam je otkriti koje je blago skriveno u molitvama koje mole i svećenik i narod. To blago trebamo upoznati, razumjeti, a zatim ga živjeti i prenositi na druge oko sebe. Mi prisutni, nas oko 40, složili smo se da često dođemo na sv. Misu nespremni. To je bio povod za razgovor kako se treba pripremiti – sabrati se i pročitati Evanđelje kod kuće. Važno je znati zašto idem na sv. Misu. Idem li iz navike ili se idem pomoliti, zahvaliti, čuti Riječ, susresti se... Svjesni smo današnje inflacije riječi – svi puno govore, a malo kažu. Isus malo govori, ali puno kaže. Zato trebamo pripremu, da čujem što meni danas Isus želi reći.

Sv. Misa je i gozba, blagovanje za stolom Gospodnjim.

Sv. Misa je i poslanje, jer smo nakon sv. Pričesti pozvani služiti, lomiti se za druge kako je to Isus činio. On je prvi koji nama služi, koji se nama daruje. On se žrtvovao za mene (za nas). Isus (Bog) nije onaj koji nešto traži od mene, nego je On onaj koji je umro za mene (za nas), da bih ja bila slobodna i imala život i to u izobilju. On se nudi «...ako hoćeš pođi za mnom...», nikoga ne prisiljava.

Sv. Misa nije samo obred, nego živi Bog koji ide s nama kroz život.

Sv. Misa je i zajedništvo. Isus nas poziva graditi zajedništvo.

Naravno, bilo je razgovora i o tome kako se treba ponašati u Crkvi, kako sudjelovati u sv. Misi, kako dostojno primati sv. Pričest...i još puno vrlo korisnih savjeta.

U sklopu duhovne obnove imali smo i klanjanje pred Presvetim uz puno šutnje. Tako je svatko mogao sam stajati pred Isusom i osjetiti Njegovu blagost, ljubav i dobrotu.

Zahvaljujem Duhu Svetom koji nam je preko fra Marina otvorio oči i srce za susret s Isusom u sv. Misi, ali i u ljudima oko nas. Zahvaljujem i mojoj obitelji što sam prisustvovala ovoj duhovnoj obnovi i pozivam sve da bar jednom godišnje odvoje vrijeme za svoju duhovnu obnovu. Vidjet ćete – isplati se!

Ankica Šerić

<< arhiva