28. kolovoza 2005.

SVETOM MISOM OŽIVLJENO SJEĆANJE NA MAJKU TEREZU

U povodu obilježavanja 95. obljetnice rođenja Majke Tereze Zajednica Albanaca Osječko-baranjske županije i Vijeće albanske nacionalne manjine organizirali su prigodni program sjećanja na blaženu majku Terezu, osnivačicu katoličkog reda Misionarke ljubavi i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koju je prije dvije godine papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom.

Program je u nedjelju počeo svetom misom, koju je u crkvi Svetog križa služio vlč. Frok Zefi, župnik u župi Vuka, a nastavljen je tribinom u dvorani franjevačkog samostana u Tvrđi u nazočnosti vjernika, predstavnika nacionalnih manjina te Grada i Osječko-baranjske županije.

- Sjećamo se i slavimo djelo velike žene Majke Tereze, koja je djelatno pokazala što znači žeđ za ljubavlju o kojoj je govorio Isus

I danas, kada se prezire bolesne, ljude s posebnim potrebama, beskućnike, siromašne i stare, ljude koji trebaju našu naklonost, živ je govor ljubavi kojim je govorila Majka Tereza napaćenoj djeci, bolesnima i umirućima – kaže vlč. Zefi, podsjetivši kako je blaženičin život uzor, a njezine misli, nesebična žrtva i jednostavnost nadahnuće čovjeku.

Govoreći o životu albanske katolkinje Agnes Gonxhe Bojaxhiu, rođene u Skoplju 26. (ili 27.) kolovoza 1910., koja je duhovno ime dobila po zaštitnici sv. Tereziji, vlč. Zefi pojasnio je kako je riječ o anđelu siromaha čije je poslanje godinama ostvarivano u Calcuti u Indiji te nedvojbeno u budućoj svetici za kojom je žalovao cijeli svijet kad je umrla, 5. rujna 1997. Dr. Milica Lukić, govoreći o duhovnoj dimenziji poziva i poslanja majke Tereze, istaknula je kako je blaženica napustila red Loretskih sestara, otišavši 1946. u Indiju, kamo ju je zvao glas Božji za «poslanje unutar poziva», te je svojom životom svjedočila kako je svakog dana moguće živjeti svetost i spašavajući jednoga spašavati cijeli svijet. 

N. Špoljarić

<< arhiva