15. rujna 2005.

DANI GOSPE OSJEČKE 2005.

Već treći put zaredom, Osijek je početkom rujna bio mjesto proslave Isusove Majke, pod nazivom «DANI GOSPE OSJEČKE», koji su održani u franjevačkoj crkvi u Tvrđi od 7. do 15. rujna. Svakodnevni odaziv vjernika na svete mise i kulturne sadržaje bio je velik, i pokazao je da su Hrvati Marijin narod, koji nju časti pjevanjem, njoj u čast piše poeziju, hodočasti u njezina svetišta, na svaki joj način zahvaljuje za primljena dobročinstva moli ju za pomoć u svakodnevnim kušnjama.

Slavlje «Dana Gospe Osječke» počelo je, po prvi put uoči blagdana Male Gospe misom i propovijeđu, koju je vodio fra Leo Delaš, franjevac iz Vrlike, te posebnim programom Gospi Osječkoj u čast.

Nakon mise bio je recital poezije «Gospi Osječkoj s ljubavlju» koji su pripremili članovi amaterskog društva pjesnika «Antun Ivanošić», te druženje na domjenku članica zajednicâ i udrugâ posvećenih Gospi «Obitelji Malih Marija», «Marijine legije» i «Djela Marijina», te oni koji na blagdan male Gospe imaju rođendan. Sudionici ovog druženja bili bi radosni ako bi ovaj «model» zaživio u cijeloj Hrvatskoj: sa svojom Majkom proslaviti Njen i svoj rođendan. Netko se sjetio da je i kardinal Puljić rođen na Malu Gospu, što je i sam kao veliku milost istaknuo na susretu s mladima u Rimu 2000. 

Na blagdan Male Gospe, bila je promocija knjige «Marija – početak boljeg svijeta», fra Gracijana Biršića, franjevca koji živi u samostanu u – sjeni Gospe Osječke. Knjiga je izraz ljubavi jednog franjevca svojoj «Dami» ali i jednog rodoljuba – «Mariji, početku boljega svijeta» Hrvatima. O knjizi, koja je pisana jednostavno, «pitko», ali u isto vrijeme i bogato i dostojanstveno, još će biti govora. Zaslužila je poseban prikaz. 

Idućih su dana slijedili programi u duhu pučkih hodočašća i šarmu franjevačke jednostavnosti. Dolazili su hodočasnici iz Baranje (vjernici župe Draž tu su imali «izmještenu župu» i «izmještenog župnika» vlč. Josipa Kuzmića), koji su se prisjetili prognaničkih dana, a i ove, tek malo manje teške godine zaželjeli su početi sa svojom Gospom Osječkom. 

Ponedjeljak 11. rujna te srijeda i četvrtak -14. i 15. rujna- bili su dani posebnih slavlja. U ponedjeljak su FRAMAŠI pripremali misu za osječke srednjoškolce i njihove profesore, te vjeroučitelje, a u četvrtak, Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara – misno slavlje za bolesnike i medicinsko osoblje. Cijeli program ovoga tjedna vodio fra Zlatko Papac, franjevac iz Požege. Mladenačka pjesma, pljesak, ozračje nedavnog susreta sa Svetim Ocem jednostavno ga je ponijelo te je održao jednu od najljepših propovijedi. Početak školske godine u srednjim školama – nije se mogao zamisliti ljepšim! 


Što je vrijeme više odmicalo, pobožnosti i druženja vjernika oko Gospe Osječke sve je bilo intenzivnije i kreativnije. Tako su osim krunice u programu prije mise bili prikazani CD-i o značenju Gospe Osječke u životu Osijeka, pod naslovom «Od Gospina posjeta Papi do Papina posjeta Gospi», a pored vjernika iz Dalja, Erduta, Sarvaša (istočna Slavonija), Draža, (Baranja), kojima je «zajednički nazivnik» da su im crkve bile razorene, a oni prognani, nalazili utjehu u crkvi Gospe Osječke, tu su bili i vjernici iz Vuke, te na kraju, vjernici župe sv. Rozalije iz sela Ivanovac. 

Oni su bogatstvom svojih narodnih nošnji i skladnim pjevanjem bili prava «točka na i» ovogodišnjih «Dana Gospe Osječke». Članice KUD-a «Klasje Slavonije» pjevale su marijanske pučke pjesme a mješoviti župski zbor pjevao je četveroglasnu misu – na vrlo visokom umjetničkom nivou. 

 Nakon mise slijedio je i glazbeni program iznimne kvalitete – koncert za orgulje koji su izveli Marija Kuhar, sopran a za orguljama je bio Pavao Mašić.

Cijeli «projekt» «DANI GOSPE OSJEČKE 2005.», kojim Crkva u Osijeku, s Marijom počinje novu školsku godinu, plod je ljubavi i oduševljenja fra Željka Paurića za lik Gospe, koji je na glavnom oltaru crkve u kojoj služi Bogu kao posvećeni član naroda Božjega. 

Zato nije čudo da je i susret redovnika i redovnica Osijeka i okolice oko lika Gospe Osječke bio jedan od «znakova nade» za cijelu Hrvatsku, a činjenica da su im se pridružili i fra Zlatko Špehar i tri redovnice sv. Križa iz Vukovara koje su prošle sve trpljenje vukovarske bolnice 1991. – znak je pobjede «ŽENE OBUČENE U SUNCE S MJESECOM POD NOGAMA», koja se u Osijeku slavi kao «Gospa Osječka». 

Ana Penić

<< arhiva