1. listopada 2005.

POSJET POŽEŠKOJ BISKUPIJI

Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara organizirala je 1. listopada posjet središtu i nekim mjestima požeške biskupije. Osim dvadesetak članova Udruge na put je krenulo i 16 članova Župnog caritasa župe Preslavnog Imena Marijina iz Donjeg grada. Putovalo se autobusom a vođa puta bio je p. Željko Paurić.

Najprije smo se zaustavili u Cerniku gdje smo proveli pola dana. U Franjevačkom samostanu nas je p. Drago Radelić proveo kroz Biblijsko-arheološko muzejsku izložbu čiji pojedini arheološki izlošci datiraju s područja Svete zemlje još iz vremena 3000 godina pr. Kr. Izložene predmete je prikupio i izložbu postavio domaći sin fra Tomislav Vuk, profesor Biblije koji živi u Jeruzalemu. Zatim smo posjetili prekrasnu baroknu crkvu, klaustar, samostanski vrt i okolno imanje. U prostranoj samostanskoj blagovaonici domaćini su nas počastili kavom i sokom. Posjetili smo i novoobnovljenu crkvu svetog Leonarda koja se nalazi oko 2 kilometra od središta Cernika. Kratko smo se zadržali i kod obitelji Kovačević koja se bavi seoskim turizmom a vlasnici su i hotela «Tomislav» u Novoj Gradiški gdje smo bili na ručku.

Nakon ručka smo nastavili putovanje do Požege. Pred zgradom biskupskog ordinarijata dočekao nas je generalni vikar požeške biskupije vlč. Josip Krpeljević. On nas je iscrpno upoznao s poviješću zgrade biskupskog ordinarijata, zatim nas je proveo kroz crkvu sv. Lovre, Katedralu i franjevačku crkvu sv. Duha, a pokazao nam je i samostan sestara Milosrdnica. U središtu nas je grada upozorio na kuće u kojima su živjeli zaslužni Požežani: slikar Miroslav Kraljević, pjesnik Dobriša Cesarić te istraživač i putopisac Dragutin Lerman. Zaustavili smo se i pred spomenikom fra Luki Ibrišimoviću – Sokolu, zaslužnom za oslobođenje Požege od Turaka. 

Nakon Požege bili smo u Stražemanu. Pred župnom crkvom sv. Mihaela dočekao nas je prvi oženjeni đakon u Požeškoj biskupiji. Govorio nam je o povijesti župe i crkve a podsjetio nas je i na vrijeme komunizma kad je župnik bio progonjen pa i osuđen na zatvor zbog mozaika, djela umjetnika Ante Starčevića, na kojemu se uz ostale hrvatske svjetovne i duhovne velikane nalazi i lik kardinala Alojzija Stepinca. 

Obogaćeni mnogim doživljajima i dubokim dojmovima vratili smo se preko Kutjeva i Našica u Osijek. Svi sudionici ovog putovanja bili su zadovoljni, a pjesme i molitve u autobusu bilo je cijelim putem. 

Sanja Višević

<< arhiva