4. listopada 2005.

OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG FRANJE

Za ovogodišnji blagdan svetog Franje pripravljali smo se trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio p. Gracijan Biršić. Najljepši dio trodnevnice tradicionalno je treći dan kada se slavi obred preminuća sv. Franje. To je posebno lijep obred, u kojem se čita pismo kojim brat Ilija, tadašnji general reda, dirljivim riječima obavješćuje braću o smrti svetog Osnivača.

Obred je još ljepši i dojmljiviji, ako se antifona O presveta dušo, psalam 141. -Glasom svojim Gospodinu vapijem – koji je Franjo prije smrti zapjevao- i antifona Zdravo, sveti Oče - izvode po koralnom napjevu odnosno po napjevu Piera Battiste da Falconara, i ako su ostale pjesme koje se pjevaju formalno i sadržajno u skladu s prigodnom paraliturgijom.

Na sam je blagdan sv. Franje sveta misa bila u 9 sati prije podne i u 18 sati. Osobito je svečana bila sveta misa u 18 sati. Na njoj su se okupili članovi FSR-a i FRAMA-e i neobično velik broj vjernika, štovatelja sv. Franje.

U sklopu te svete mise dali su svoja redovnička obećanja dvoje članova FSR-eda: sestra Vlasta Marodt i brat Slavko Bregović. To je bila svečana, koncelebrirana sveta misa. Nju je, kao i sve dane trodnevnice, vodio p. Gracijan koji je priredio i vjerničke molitve. U koncelebraciji su sudjelovali p. Željko, vlč. Mato Gašparović, župnik Svetog Ćirila i Metoda u Divaldovoj i brat Stipo, karmelićanin iz Sombora. Ovogodišnji blagdan sv. Franje za brata je Stipu bio znakovit jubilej: njemu je naime ovo bila deseta godina zaredom što se za blagdan sv. Franje pridružuje braći našeg samostana u Tvrđi. 

Njegovo nas sudjelovanje uvijek podsjeća na bratstvo Dominikanskog i Franjevačkog reda koje datira iz vremena naših svetih osnivača, a koje se posebno očituje na blagdan sv. Dominika i sv. Franje: u te se dane oni međusobno posjećuju i vode bogoslužje: na sv. Dominika franjevci su gosti Dominikanaca, a na blagdan sv. Franje Dominikanci ugošćuju Franjevce.

Poslije sv. mise neočekivano su nas obradovala braća karmelićani iz Sombora: neplanirano su nas pohodili p. Bernardin i brat Antun, čestitali nam blagdan sv. Franje, pridružili se bratskoj večeri, obnovili neke stare uspomene i onda se poslije 21,00 sat vratili u Sombor. 

 << arhiva