8. listopada 2005.

SVEFRANJEVAČKI SUSRET NA TRSATU

U subotu, 08. listopada 2005. na Trsatu je organiziran svefranjevački susret za pripadnike franjevačkog reda provincija BIH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Hrvatske i misije iz Njemačke. Tim je susretom započela proslava velikoga franjevačkog jubileja - 800. obljetnice utemeljenja franjevačkog reda. Slavlju smo se pridružili i mi iz Osijeka.

Među putnicima je bio p. Željko, gvardijan, č. s. Martina Vrkić, redovnica družbe sestara Kćeri milosrđa, nekoliko članova FSR-a, dva FRAMAŠA i tridesetak štovatelja svetog Franje, vjernika naše crkve.

Iz Osijeka smo krenuli u petak u 24,00 sata, a na Trsat smo stigli u subotu u 7,00 sati. Nakon kratkog odmora i okrjepe, na Fortici smo obavili pobožnost križnog puta. Ostatak vremena do početka službenog programa za koji smo dobili i tiskani vodič ostavljen je za posjet svetištu, sakramenat pomirenja, osobnu molitvu i dr.

Svečana sveta misa trebala je biti u Perivoju Gospe Trsatske, no zbog loših vremenskih prilika cijelo slavlje, prijepodnevni i poslijepodnevni program, održano je u sportskoj dvorani "Mladost" na Trsatu.

Središnji dio susreta – euharistijsko slavlje – animirao je p. Nikola Vukoja. Svečanu svetu misu služio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, a koncelebrirali su generalni definitor franjevačkog reda o. Šime Samac i o. Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a, koji su u tu svrhu došli iz Rima, zatim: svi franjevački provincijali južnoslavenskih provincija te osamdesetak svećenika. U nastavku svete mise bilo je jednosatno euharistijsko klanjanje.

U vremenu od 14 do 15 sati svim sudionicima ovog skupa ponuđen je ručak u samostanskom dvorištu.

U drugom dijelu programa fra Željko Tolić provincijal provincije Presvetog Otkupitelja održao je predavanje o Franjevačkoj prisutnosti u našim krajevima.

Nakon ovog predavanja mi smo napustili dvoranu i pošli smo prema autobusu kako bismo krenuli na put prema Osijeku. Program se inače nastavio predstavljanjem svih zajednica sudionica susreta, njih više od dvadeset. Susret je završen blagoslovom koji su franjevačkoj obitelji udijelili svi provincijalni ministri. 

<< arhiva