1. prosinca 2005.

HODOŠAŠĆA OSJEČKIH ŽUPA GOSPI OSJEČKOJ I DUHOVNA OBNOVA

U osječkoj franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi već se tri stoljeća štuje Gospa Osječka – čuvarica grada. Tradicionalno početkom prosinca u ovo svetište dolaze organizirano osječke župe na hodočašće i adventsku duhovnu obnovu, pa tako i ove godine. Manifestacija će trajati do 8. prosinca kada je Blagdan Bezgrješne. 
Program je započeo jučer prijepodne kada izaslanstvo Poglavarstva grada Osijeka na čelu sa osječkim gradonačelnikom g. Antom Đapićem položilo cvijeće na oltar Gospe Osječke. To je tradicija je nastala nakon domovinskog rata i nastavlja ju svaka gradska uprava.

Nakon toga uslijedila je pozdravna riječ i podsjećanje na povijest svetišta od strane organizatora hodočašća p. Željka Paurića, gvardijana franjevačkog samostana. 

Svečanost je zaključena pjesmom „Sancta Maria Esseckiensis“ koja se svidjela mnogim vjernicima pa i gradonačelniku koji ju je pjevušio, a postala je svojevrsna himna svetišta koju je izveo njen autor Dubravko Lažeta. Pjesma je izdana i na ovogodišnjem CD-u s pjesmama posvećenim Gospi Osječkoj.

Poslije je nastavljeno druženje i razgovor s gradonačelnikom koji se interesirao za potrebe i život franjevačke zajednice u Osijeku.

Svako večer program počinje u 17 sati s prigodom za svetu ispovijed. U 17.30 slijede marijanske pobožnosti u organizaciji svake župe.

Svete mise počinju u 18 sati. Prvi dan na hodočašće su došli vjernici osječke župe sv. Obitelji sa Juga II na čelu sa Franjevačkim svjetovnim redom, Frama i redovnice.

Prije svete mise moljena je večernja  molitva Časoslova. Na misi se okupilo mnoštvo vjernika koji časte Gospu Osječku što će vjerojatno biti i u nastavku hodočašća osječkih župa koja slijede.

Svaka sveta misa obogaćena je duhovnim nagovorima koji će promatrati Marijinu ulogu, primjer i život za svakog čovjeka i svijet danas. Određene su teme u okviru kojih će propovijedati poznati propovjednici i voditelji duhovnih obnova, fra Zvonko Miličić iz Visokoga i fra Ljudevit Marčić iz Pule. Hodočašća će završiti u četvrtak 8. prosinca na Blagdan Bezgrješne i hodočasnički dan domicilne župe sv. Mihaela arkanđela, a svečanu svetu misu predvoditi će mons. Marin Srakić, đakovački i srijemski biskup u 18 sati.

Mihael Bago

<< arhiva