8. prosinca 2005.

ZAVRŠENA BOŽIĆNA DUHOVNA OBNOVA

Hodočasničkim danom župe sv. Mihaela arkanđela i svečanim misnim slavljem na blagdan Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije (8. prosinca), što je predvodio mons. Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski završila je ovogodišnja hodočasnička osmina i velika predbožićna duhovna obnova u osječkoj franjevačkoj crkvi Sv. križa.

Nakon što je tradicionalno delegacija Gradskoga poglavarstva Gospin lik darovala cvijećem, prvi hodočasnici bili su redovnice i redovnici Osijeka i okolice uz župljane župe Sv. obitelji (Jug II). Potom su čuvaricu grada pohodile župe sv. Petra i Pavla (Gornji grad) i sv. Leopolda Bogdana Mandića (Cvjetno naselje), Uzvišenja sv. križa (Retfala) i Rođenja Blažene Djevice Marije (Višnjevac), Sv. Luke i Sv. Josipa (Josipovac), Sv. Josipa Radnika (Industrijska četvrt) i Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Brijest), Preslavnoga imena Marijina (Donji grad) i Preblažene Djevice Marije (Aljmaš).

Predzadnji dan pohodili su ju župljani Župe sv. Ćirila i Metoda, čije su molitve kako za pomoć u osobnim potrebama, poteškoćama i brigama bile usmjerene i za njihovu crkvu. Crkva je, doduše, sagrađena, istaknuo je fra Željko Paurić, rektor franjevačke osječke crkve, ali potrebno je još mnogo i Gospine i pomoći dobrih ljudi da se posao dovede do kraja.

Vrijedno je istaknuti kako je taj pretposljednji dan bio obogaćen s dva predstavljanja. Mogao se, naime, vidjeti desetominutni DVD "Od Gospina posjeta papi do Papina posjeta Gospi", koji govori o deset posljednjih godina kipa čudotvorne Gospe Osječke, iako, dobro je podsjetiti, njegova bogata i burna povijest traje još od davne 1440., kad je nastao.

Povrh toga, 7. prosinca predstavljen je u keramici izrađen lik Gospe Osječke: Zato s punim pravom možemo reći kako je naš grad, naša Tvrđa i naša crkva dobila suvenir, a da se nazočnima jako svidio potvrđuje to što su prva četiri prodana još iste večeri.

Zato sam inicirao neka to bude akcija do Božića pod nazivom "Gospa Osječka u svaki dom, u svaku našu obitelj". Suvenir je izašao iz Studija za keramiku "Vesna", vlasnika Marcela Pajestke (Fakultetska bb u Tvrđi kod Vodenih vrata), istaknuo je fra Željko Paurić.

<< arhiva