10. prosinca 2005.

ADVENTSKI KONCERT GORDANE BRLJAFA I KREŠIMIRA HASA

U subotu, 10. prosinca i ove godine priređen je prigodni adventski koncert ususret Božiću kojim je nastavljena tradicija koju je uveo p. Željko Paurić, gvardijan franjevačkog samostana. Njime su franjevci u Osijeku darovali svojim građanima još jednu u nizu glazbenih poslastica koje se mogu svim čulima okusiti u franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi koja je postala i osječki glazbeni hram.

Ovaj mjesec na koncertu su gostovali uvaženi gosti: Gordana Brljafa, mezzosopran i Krešimir Has na orguljama. Važno je za istaknuti kako je prof. Krešimir Has koordinator i animator više glazbenih zbivanja održanih u franjevačkoj crkvi, kojih je i sam do sada nekoliko održao zajedno sa drugim glazbenicima koji su nastupili.

Gordana Brljafa je u Puli završila je školu primijenjenih umjetnosti i dizajna i započela glazbeno obrazovanje. U Rijeci završava srednju glazbenu školu I. M. Ronjgov – odsjek solo pjevanja. Nakon diplome 2000. g. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek likovnih umjetnosti u Zagrebu na Muzičkoj akademiji diplomirala je solo pjevanje 2005. u klasi prof. Z. Hesky. Bila je od 2000. do 2004. članica oprenog zbora HNK I. pl. Zajc u Rijeci. Održala je niz skupnih i samostalnih koncerata i izložbi u Puli, Rijeci, Lovranu, Pagu i Opatiji. Trenutno radi u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku kao prof. likovne kulture.

Orguljaš i čembalist Krešimir Has, nakon završenog školovanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te Musikhochschule Lübeck, svoju umjetničku djelatnost usmjerio je ka glazbi visoke renesanse i baroka. Kontinuirano je prisutan na hrvatskoj glazbenoj sceni kao solist te član ansambla. Redoviti je član Hrvatskog baroknog ansambla, ansambla «Musica da camera» i ansambla «Erato». U suradnji sa mo. Josipom degl’ Ivelliom, ostvario je više tonskih zapisa hrvatske glazbe. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Na repertoaru su bila izvedena djela autora: Bacha, Haendela, Francka i Ivana Lukačića. Franjevačka crkva sv. Križa ugostila je već redovite, ali i neke nove ljubitelje klasične glazbe. Posebno je publiku oduševio nastup Gordane Brljafa koja je po prvi puta gostovala u franjevačkoj crkvi.

<< arhiva