12. prosinca 2005.

OSJEČKI SUVENIR GOSPE OSJEČKE

"Gospa Osječka u svaki dom, u svaku obitelj" je slogan božićne akcije osječkih franjevaca. Svjetlo dana je, naime, ugledao suvenir kreiran prema kipu čuvarice grada na Dravi, nad kojim bdije više od tri stoljeća iz franjevačke crkve Sv. križa u Tvrđi.
Riječ je o reljefnome liku Gospe Osječke izrađenome u keramici: Zato s punim pravom možemo reći kako su naš grad, Tvrđa i naša crkva dobili suvenir, izrađen u Studiju za keramiku "Vesna", Vesne i Marcela Pajestke (Fakultetska bb u Tvrđi kod Vodenih vrata), kaže fra Željko Paurić i dodaje: Ideja je to tima ljudi, koji je trebao osmisliti dar papi u vrijeme njegovoga posjeta Osijeku 2003.

Tom je prigodom izrađen srebrnjak s Gospinim likom i osječki franjevci darovali su ga Ivanu Pavlu II. Željelo se, međutim, omogućiti da nešto slično može imati i svaki osječki dom, ali i svaki gost koji iz našega grada želi ponijeti lijepu i autentičnu uspomenu. A suvenir s Gospom Osječkom je upravo to, jer osim što je ovdje već 301 godinu treba reći kako potječe iz 1440. godine i jedna je od najstarijih sakralnih umjetnina. Bivši je gradonačelnik svojedobno, nastavlja svećenik, izrazio želju da svojim gostima, baš kao što Dubrovčani poklanjaju svetoga Vlahu, a Splićani svetoga Duju, za uspomenu daruje slično prepoznatljiv gradski simbol. Gospa Osječka se, dakako, sjajno u to uklopila i pater je počeo tražiti majstore koji će nakanu moći, htjeti i znati ostvariti. Studio za keramiku "Vesna" je pokazao profesionalnost, znanje i dobru volju tako da se danas suvenir s likom čudotvorne Gospe Osječke, može kupiti po cijeni od 150 kuna u franjevačkome samostanu, bit će ga u maloj prodavaonici unutar gornjogradske župne crkve i u biskupijskoj suvenirnici u Đakovu. Vrijedno je istaknuti kako i mr. Anto Đapić, novi gradonačelnik podržava ideju da upravo Gospa Osječka bude znak grada i suvenir Gradskoga poglavarstva. Zainteresirani mogu birati između dvije varijante. Jedna je u boji i vrlo slična originalu. Druga je bijela s pozlaćenim obrisima i vrlo elegantna. Lijepe su jednako, svaka na svoj način. Zanimljiv je i podatak kako je svaki primjerak unikatan, a kako je riječ o predbožićnome vremenu, to može biti i vrlo prikladan blagdanski dar, dometnuo je pater Željko Paurić.

<< arhiva