28. prosinca 2005.

U ORGANIZACIJI CERCLE FRANCAIS IZ OSIJEKA ODRŽAN KONCERT

Sjajan božićno-novogodišnji glazbeno-poetski događaj priredili su 28. prosinca u franjevačkoj crkvi Svetoga križa, članovi Cercle Français iz Osijeka. Ako se zna kako se kroz šezdeset minuta moglo uživati čak u dvije vrste umjetnosti – u poeziji i glazbi, dok se prof. Miloš Lalošević pobrinuo i za dvostruki glazbeni ugođaj na glasoviru i orguljama, s punim se pravom može ocijeniti najvišom ocjenom.

Prekrasne instrumentalne dionice, koje su omogućile glazbenu šetnju francuskom glazbom od baroka, preko romantike i klasike do 20. stoljeća, bile su prožete izgovorenom riječju na francuskome, tako su čak i oni koji nisu razumjeli rečeno, u srijedu navečer kući zasigurno otišli bogatiji i ispunjeniji lijepim osjećajima.

Prof. Laloševića pijanista, orguljaša, pedagoga i glazbenoga pisca Osječani prilično dobro znaju, jer je prvi puta gostovao davnih osamdesetih je u Župnoj crkvi sv. Petra i Pavla kao profesor somoborskoga Pedagoškoga fakulteta u okviru kulturne suradnje Osijeka, Sombora i Subotice. Potom je 1989., sa zborom osječkoga Pedagoškoga fakulteta na turneji Slavonijom u organizaciji Koncertne direkcije, jedan od nastupa bio i u slavonskoj metropoli, kada je postao i prvim profesorom Krešimiru Hasu, darovitome osječkome orguljašu, danas profesoru na Katedri za glazbenu kulturu Filozofskoga fakulteta i koordinatoru i animatoru svakomjesečnih orguljaških koncerata u franjevačkoj crkvi, koji je za prvoga gosta, kad su ta glazbena događanja prije tri godine zaživjela u gradu na Dravi, pozvao upravo prof. Laloševića. Između mnogih, vrijedno je spomenuti i gostovanje uglednoga, od prije izvjesnoga vremena, zagrebačkoga glazbenika i na prvome humanitarnome koncertu za obnovu osječke gornjogradske župne crkve 1993.

Na pitanje koji su mu glazbenici favoriti, bez mnogo razmišljanja prof. Lalošević je istaknuo trojicu, koje su posjetitelji mogli čuti i u srijedu: Od Francuza to je François Couperin-"le grand", kompozitor lepršavoga francuskoga baroka. Odmah ga slijedi meditativni Bach, za kojega kažu kako ga treba biti dostojan, da bi ga se moglo uopće slušati. Treći je temperamentni Franz Liszt, veliki dobročinitelj, čijom su zaslugom pijanisti, konačno, dobili status umjetnika.

No na koncertu se mogao čuti i glazbenim sladokuscima omiljeni Erik Satie, svakako vrijedno je istaknuti i ne baš svakodnevnu klavirsku izvedbu Ave Marie od Charlesa Françoisa Gounodoa, te za laku noć majstorski odsvirane Chopinove Nocturne Op.9.No.1 i Polonaise Op.40.No.1.

Jasminka Blekić, predsjednica Upravnoga odbora Cercle Français Osijek, istaknula je izvrsnu suradnju s osječkim franjevcima i kako je to već osmi blagdanski koncert, čime vrlo prigodno, ali i atraktivno promiču francusku kulturu na našim prostorima prilično zanemarivanu kroz vrijeme. Zato je pozvala sve koji žele naučiti ili obnoviti znanje francuskoga, posuditi knjigu ili što pročitati u čitaonici Društva, bit će im dragi gosti u Europske avenije 10, srijedom i petkom 18-20 sati.

<< arhiva