31. prosinca 2005.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2005

2005. godini održan je provincijski kapitul. Nakon kapitula nastale su neke promjene u našem Bratstvu koje čine braća iz župe sv. Obitelji i mi iz samostana u Tvrđi. P. Zvonko Lutrović, koji je u župi sv. Obitelji vršio službu župnika, premješten je u Zagreb i dobio je službu provincijskog ekonoma. P. Ivan Antunović je svojevoljno napustio našu zajednicu. Zato je župa sv. Obitelji dobila dva nova patera. Novi župnik je p. Ilija Mijatović a došao je iz Čakovca. Novi je kapelan p. Celzo Vlahović prije bio na službi u Đurđenovcu. Iz našeg samostana je fra Alojzije Stipanović premješten u Čuntić. Ostali su u samostanu p. Gracijan i p. Željko. Braća ovog samostana određena su da budu na službu i pomoć prvenstveno onim vjernicima koji dolaze u našu crkvu i okupljaju se uz naš samostan. P. Željko je i duhovnik u Kliničkoj bolnici Osijek.

Nije jednostavno sasvim kratko izreći sva događanja na duhovnom i materijalnom planu u protekloj godini. No pokušat ću barem sve natuknuti. Naša liturgijska, euharistijska zajednica je živa a pokušava biti i aktivna.

Evo za to nekoliko statističkih podataka:

 • Svetih pričesti je podijeljeno .......... 34500 (30500)
 • Propovijedi je održano ........... 361 (362)
 • Bolesnika u kućama/stanovima posjećeno .... 125 (25)
 • Pružena duhovna pomoć drugim svećenicima .. 55 (89)

Nedjeljom imamo tri svete mise - u 7, 9 i 18 sati. Radnim je danom samo sveta misa u 18 sati a utorkom i u 8 sati. To je dan kada obavljamo prije mise pobožnost svetom Antunu Padovanskom koji se u našoj crkvi časti kroz čitavu godinu. Posebno su dobro posjećene pobožnosti 13 utoraka pred sam blagdan sv. Antuna kao i trodnevnica prije blagdana.

Petkom molimo krunicu i namjenjujemo misu za bolesnike i druge potrebnike. / Možete zamoliti da molimo na vaše nakane. Ako svaka nakana ne bude spomenuta, ipak će se za sve moliti /

Subotom je nakon mise euharistijsko klanjanje u crkvi. Kako je prošlu godinu Sveti Otac proglasio godinom Euharistije, dva puta tjedno imamo euharistijsko klanjanje u dvorišnoj kapeli sv. Franje, i to utorkom od 7 do 8 sati i četvrtkom od 18.30 do 20 sati. Ovo se klanjanje obavlja u tišini.

Uz neke Gospine blagdane i blagdane svetaca, a posebno franjevačkih, pripremali smo se trodnevnom duhovnom obnovom.

U našoj se crkvi dva puta u protekloj godini održao Dan bolesnika za cijeli grad, i to u veljači povodom Svjetskog dana bolesnika i u rujnu prigodom Dana Gospe Osječke.

Posljednjih nekoliko godina nastojimo unaprijediti pobožnost prema Gospi Osječkoj, Čuvarici Grada. Stoga smo više puta imali duhovne obnove različitih profila. Ove se godine blagdan Blagovijesti slavio 4. travnja, a tih je dana umro papa Ivan Pavao II. pa smo taj blagdan proslavili skromnije nego obično. Ipak je na prijepodnevnu misu iz Varaždina stiglo Gospi Osječkoj nekoliko hodočasnika koje je doveo fra Roko Pleše, nekadašnji gvardijan osječkog samostana. Održali smo u rujnu Dane Gospe Osječke s bogatim duhovnim programom. Imali smo pred blagdan Bezgiješne hodočašće župa osječkih dekanata u svetište Gospe Osječke. Prvi su put ove godine na to tradicionalno hodočašće došli vjernici župe Blažene djevice Marije iz Aljmaša. Njihov je župnik predvodio svetu misu pod kojom je pjevao njihov župni zbor. U ovoj su devetnici propovijedali fra Zvonko Miličić, profesor iz Visokog, i fra Ljudevit Maračić iz Pule.

Bilo je više hodočašća i kroz čitavu godinu. Ovdje spominjem neke: učenici iz Županje (autobus), vjernici s Trsata (autobus), iz Starog Petrova Sela (autobus), mladi iz Zagreba i Splita (2 autobusa), školska djeca iz Đurđenovca (4 autobusa), vjernici iz Bosanske Posavine (autobus), iz župe Vuka stotinjak vjernika, iz Draža 70 vjernika, iz Sarvaša i Dalja (dva autobusa), iz Mađarske (autobus).

Bilo je i mlađih hodočasnika. Tako su Gospu i svetog Antuna posjetili učenici jedne osnovne škole sa svojim vjeroučiteljicama te učenici dviju srednjih škola.

Crkvu je kroz proteklu godinu posjetilo više od deset tisuća organiziranih i pojedinačnih turista.

Za pjevanje u crkvi vode brigu gospođa Ivka Kaurinović i gospodin Branko Lulić. Oni okupljaju vjernike koji žele pjevanjem dati svoj doprinos ljepoti liturgijskog slavlja. U liturgijsko pjevanje se uključuju i članovi franjevačke mladeži (FRAMA) a povremeno je jednom tjedno pod misom pjevao i zbor mladih (Benedikt).

U zajednici ima više čitača i onih koji skupljaju milodare za vrijeme mise. Tri su uglavnom redovita ministranta a po potrebi ministriraju i FRAMAŠI. Za čistoću crkve brinu se bračni par Krušlin i gospođa Anica Dogan.

U našoj su crkvi i u prošloj godini povremeno obavljali liturgijska slavlja učenici Isusovačke klasične gimnazije a i neke druge manje grupe. Vjernici Albanci su svetom misom i prigodnim predavanjem proslavili rođendan blažene Majke Tereze.

Svetu misu uz svoj godišnji susret održali su Runovićani koji žive u Osijeku i okolici.

DUHOVNO-PSIHOLOŠKI SEMINARI
U samostanu su održana sva duhovno-psihološka seminara. Jedan pod nazivom (RANJENO DIJETE) a drugi (LJUBAV I BRAK). Voditelj tih seminara su p. MIRKO MATAUŠĆ, teolog i komunikolog i VESNA GRAČNER, prof. psihologije.

NAŠA PUTOVANJA I HODOČAŠĆA
Naš je samostan organizirao hodočašće na Trsat, u neka mjesta požeške biskupije (Požega-Cernik-Stražeman), u Marija Jud (Mađarska) te hodočašće mladih u Njemačku, gdje je održan susret mladih s papom Benediktom XVI. Bilo je i nekoliko manjih putovanja-hodočašća u okolicu Osijeka.

FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED
Od uspostave formalnog samostana u Osijeku ovdje djeluje i Treći red , danas Franjevački svjetovni red. U prošloj godini su u našem samostanu i crkvi održane duhovne vježbe za članove FSRa. Jedan brat i jedna sestra su zavjetovani te su postali punopravni članovi zajednice. Jedna je sestra preminula. Održana je i izborna skupština na kojoj su ponovno izabrani za ministra bratstva brat Juraj Kos a za doministru sestra Jaka Kordić. Zajednica redovito održava mjesečne skupštine a članovi su aktivni u svim poslovima oko crkve i samostana. Posebno njeguju zajedništvo s drugim zajednicama u gradu i u regiji.

FRANJEVAČKA MLADEŽ
Prije 11 godina u samostanu je osnovana FRAMA. Od ove se godine FRAMA organizira po regijama a neće više biti vezana uz pojedine franjevačke provincije. Tako je u prosincu osnovana Osječka regija. U prošloj je godini u FRAMU primljeno 11 novih djevojaka i mladića a 11 ih je dalo ili produžilo obećanja. Održana je i izborna skupština na kojoj je za predsjednicu ponovno izabrana Lukrecija Lešić a novi je dopredsjednik postao Zvonimir Štark. U travnju je FRAMA svečano proslavila i svoj jedanaesti rođendan. Najzahtjevniji događaj za osječku FRAMU bio je organiziranje franjevačkog hoda koncem sedmoga mjeseca. Pješačilo se od Našica preko Belišća, kroz Baranju do Osijeka. FRAMAŠI svoje susrete održavaju četvrtkom. Rado pjevaju. Organizirali su božićnu priredbu. Povremeno poduzimaju humanitarne akcije. U samostanu su posebno aktivni za blagdan svetog Antuna Padovanskog. Dobro su povezani sa svim zajednicama u provinciji a posebno s onima u našoj regiji.

MOLITVENI VIJENAC KRALJICE OBITELJI
Nastao je spontano u svibnju 2000. godine kao odgovor na moralnu i duhovnu krizu našega vremena s ciljem da naše obitelji uzljube Zapovijedi Božje, da se u obitelj vrati molitva, žrtva i pobožnost, tj. da se stvore zdrave obitelji, koje će davati i duhovna zvanja. Od prošle godine jedan molitveni vijenac (31 obitelj ili pojedinac udruženi u molitvi) ima svoje sjedište u našem samostanu. Svake posljednje subote u mjesecu služi se u našoj crkvi sveta misa po nakani članova MVKO a nakon mise je euharistijsko klanjanje na istu nakanu. CARITAS
Naša se zajednica uključuje u sve humanitarne akcije koje inicira ili organizira Hrvatski Caritas i tako nastoji pomoći najpotrebnijima upravo u određenom trenutku.
Kao sljedbenici svetog Franje i štovatelji svetog Antuna posebno smo osjetljivi za prikupljanje male ali trajne pomoći kroz ustanovu (Kruh svetog Antuna) za naše svakodnevne siromahe. Ova se akcija provodi kroz čitavu godinu. Najbolja je zahvala svetom Antunu za primljenu milost velikodušno darivati potrebnog brata.

IZDAVAČKA DJELATNOST
Polovicom prošle godine je p. Gracijan napisao novu knjigu (MARIJA - POČETAK BOLJEGA SVIJETA) (Mala pučka mariologija). Na blagdan Male Gospe nakon večernje mise sam je autor knjigu predstavio u našoj crkvi.
U protekloj smo godini izdali CD (Sancta Maria Essekiensis) s pjesmama Gospi Osječkoj, zatim audio zapis o povijesti Gospinog kipa te DVD koji prikazuje povijest toga kipa kroz proteklih deset godina pod nazivom OD GOSPINA POSJETA PAPI DO PAPINA POSJETA GOSPI na četiri jezika. Na kraju godine objavili smo dupli DVD Kristfest-a 2005. koji je predstavio dio događanja tog 8 dnevnog festivala koji smo po prvi puta organizirali, a ujedino to je prvi DVD kršćanske glazbe u Hrvatskoj. Pred sam kraj godine načinjen je reljefni lik Gospe Osječke od keramike, izrađen u (Studiju za keramiku Vesna) iz Osijeka. To je zasigurno najautentičniji suvenir grada odnosno osječke Tvrđe.

KULTURNA DOGAĐANJA
Svima je poznato da naša crkva ima dobre orgulje koje su prije nekoliko godina i posvema restaurirane i obnovljene. Imamo u crkvi i jedan ne baš najbolji klavir. Na katu samostana nalazi se naša Franjevačka galerija. Sve to je naše i vaše a spremni smo onima koji su zainteresirani omogućiti da se tim služe ako to žele i ako na taj način mogu dati svoj doprinos na području glazbene i likovne umjetnosti za dobro svih građana.

U crkvi ili preko ljeta u samostanskom dvorištu svaki su se mjesec održavali koncerti, a u protekloj je godini otvoreno nekoliko izložbi u Galeriji samostana.

Za organiziranje koncerata kao i za pripremu izložbi imamo nekoliko stručnih suradnika koji nam u tome pomažu.

Također smo ustanovili jedan Odbor od 12 članova koji bi trebao predlagati, pripremati i realizirati veće i značajnije poslove u crkvi i samostanu. Postojanje ovog odbora ne isključuje pomoć svih onih koji znaju, žele i mogu pomoći u bilo kojem poslu.

Najznačajniji a i najzahtjevniji kulturni događaj u protekloj godini bio je organizacija i realizacija Ekumenskog festivala kršćanske kulture KRISTFEST 2005. Slavonska televizija je u više navrata prikazivala završni koncert, održan u subotu, 11. lipnja, u dvorištu samostana.

GRAĐEVINSKI I DRUGI RADOVI

a) u crkvi

 • Tapecirana je 31 stolica i dva klecala.
 • Potpuno je obnovljena (crkvena soba).
 • Oličena je dvorišna kapelica. Za nju je načinjen novi oltar i nabavljena oltarna slika.
 • Uređena je unutrašnjost tabernakula.
 • Izrađen i u drugom dvorištu postavljen kip sv. Franje.

b) u samostanu

 • Dovršeni su radovi na obnovi i uređenju samostanskih prostorija u prizemlju desno od glavnog ulaza u dvorište.
 • Te su prostorije i djelomično opremljene novim i starim namještajem.
 • Načinjena su dvoja manja željezna vrata između samostana i crkve te između samostana i tornja.

U samostanu su izvedeni i ovi radovi:

 • Postavljena je instalacija i oprema zajedničkog antenskog uređaja.
 • Ugrađena je instalacija i oprema električne instalacije slabe struje, telefona i računala.
 • Završena električna instalacija jake struje dvorišnog djela samostana.
 • Ugrađena je i montirana kompletna instalacija i oprema ulaznih vrata u dvorište samostana (kolni ulaz).
 • Iz samostanske knjižnice je nekoliko desetaka vrijednih knjiga konzervirano, restaurirano i uvezano u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu.
 • Nabavljena su 3 nova metalna ormara za čuvanje arhivske građe.
 • Uz postojeću hrvatsku instalirana je web stranica samostana i na engleskom jeziku.

Na kraju želim jasno reći:
Sve što je učinjeno i sve što se čini najvećim je dijelom ostvareno ljubavlju i dobrotom vas vjernika koji se redovito okupljate u našoj crkvi na slavljenje svetih Otajstava. U svemu je prisutna ljubav i zahvalnost prema Gospi Osječkoj i svetom Antunu. Hvala vam na tako očitoj podršci na služenju braće ovog samostana vama i svim vjernicima našega grada.

Želimo vam sretnu, uspješnu i od Boga blagoslovljenu Novu 2006. godinu.

<< arhiva