1. prosinca 2004.

FILATELISTIČKA IZLOŽBA U GALERIJI SAMOSTANA

Izložba se sastoji od 30 panoa u kojima se nalazi mnoštvo poštanskih maraka s najraznovrsnijim motivima flore i faune. Čovjek je svojim civilizacijskim pomakom tijekom vremena postupno zadirao u prirodu i polagano tisućama godina prirodu prilagodio sebi. Ukrotio je neke životinjske vrste i od njih stvorio domaće životinje, kućne ljubimce, kultivirao pojedine biljne vrste i raširio ih na račun netaknute prirode. Taj proces bahatog prilagođavanja prirode ljudskim potrebama traje i danas, a svjesni su ga tek rijetki pojedinci.

 

I filatelisti nam ovom izložbom ukazuju na neizmjernu ljepotu našeg prirodnog okruženja, a marke predstavljene na ovoj zanimljivoj izložbi potječu iz cijeloga svijeta.
Upravo je ova, prirodoslovna tema, izravno povezana s franjevačkim crkvenim redom. Nimalo slučajno jer svetog je Franju Asiškog Sveti otac Ivan Pavao II. još 29. studenoga 1979. godine proglasio nebeskim zaštitnikom ekologije. U svom Dekretu o proglašenju svetoga Franje Sveti je otac naveo sljedeće: Među svete i znamenite muževe koji su prirodu poštovali kao čudesni dar što ga je Bog dao ljudskome rodu, s pravom se ubraja sv. Franjo Asiški. On je, naime, na poseban način prosuđivao sva Stvoriteljeva djela i , nadahnut božanskim duhom, spjevao onu prekrasnu Pjesmu stvorova, preko kojih je, najprije preko brata sunca, mjeseca i sestara nebeskih zvijezda, svemogućem i dobrom Bogu davao dužnu hvalu, slavu, čast i svaki blagoslov.
U tom duhu, organiziranjem ove putujuće filatelističke izložbe s prirodoslovnom temom, franjevački red nastavlja putem osnivača svoga reda.

<< arhiva