27. veljače 2004.

II MALI FESTIVAL ČEMBALA

Protekloga vikenda (u petak. 26. i subotu, 27. veljače) crkva sv. Križa u Tvrđi (Franjevački samostan) ugostila drugi Mali festival čembala. Osijek je tako postao bogatiji za još jedan glazbeni festival. Cilj je festivala upoznati ali i pokazati sve mogućnosti koje čembalo krije u sebi kao solistički. prateći ili ravnopravni instrument u malim komornim sastavima.

Pokušali su, a publika se uvjerila i da su uspjeli pokazat da biti čembalist podrazumijeva veliko teorijsko znanje, svestranost, znatiželju te smisao za improvizacju, što je nužno za slobodan glazbeni izričaj. Osijek je prvi put bio domaćin festivala čembala, što je za mnoge bila prigoda uživo vidjeti i čuti ove prekrasne instrumente: čembalo talijanskoga graditelja G. Bizzija, prema radu flamanskoga graditelja Ruckersa iz 1640. te prema talijanskom instrumentu iz 17. st.
Krešimir Has, Iva Konjevod, Sanda Majurec Zanata i Linda Mravunac Fabijanić, uz pratnju sopranistica Tamare FeIbinger Franetović i Nine Kobfer te Kešimira Fabijanića (truba) i Danija Bošnjaka, (poprečna fIauta), izveli su djela najpoznatijih skladatelja renesanse i baroka - F. Couperina, J. S. Bacha, A. Scarlattija, J. Ph. Rameaua i drugih. Dugoročno gledano, ovaj je festival jedan od značajnijih pomaka k cilju da mladi hrvatski glazbenici konačno zauzmu zasluženo mjesto u krojenju politike glazbenoga života. Ovi su pomaci zalog preporoda jednoga segmenta kulturne produkcije, što je smjer kojim će se domaća glazbena reprodukcija, nadajmo se, kretati i sljedećih godina. Studij čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu postoji od 1995. Iako jedan od najmlađih studija Akademije, već je iznjedrio glazbenike visokih nastojanja, a najbolja su potvrda njihovi uspješni nastupi uz komorne sastave i soliste. Ovi mladi, glazbenici zaslužuju potporu jer zasigurno mogu zadovoljiti kriterije europskih glazbenih pozornica.

<< arhiva