13. lipnja 2004.

MNOŠTVO HODOČASNIKA ZA ANTUNOVO

I ovogodišnje Antunovo u osječkoj Tvrđi prošlo je u znaku molitvenog i sakramentalnog okupljanja velikoga mnoštva vjernika iz Osijeka i njegove bliže i dalje okolice. Prohladni ljetni dan uz rijetku i blagu kišu nije omeo tridesetak tisuća vjernika koji su iskoristili Antunovo u nedjelju da od rane zore (2:30 sati) pa do kasnoga poslijepodneva neumorno hodočaste poznatome prijatelju i zaštitniku ljudi.

 

Ovogodišnji predvoditelj glavnog euharistijskog slavlja i antunovske trodnevnice p. Zvonko Miličić, franjevac iz Visokoga, osobito je naglašavao lik svetoga Antuna - uzora u vjeri i življenju.

Dobroj pripremi za blagdan pridonijelo je i svečano tijelovsko euharistijsko slavlje kojim je u četvrtak ujedno započela i antunovska trodnevnica. Svečani ugođaj toga slavlja uzveličao je akademski pjevački zbor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, pod ravnanjem maestra Josipa Jerkovića, pjevajući latinsku misu "Brevis" C.F. Gounoda.

Više svečenika franjevaca iz Osijeka i s drugih strana, kao i domaćih dijecezanskih svećenika, cijeloga dana je bilo na raspolaganju hodočasnicima za sakrament pomirenja i učestala euharistijska slavlja. Dobra organizacija prostora i sadržaja, te protoka hodočasnika kroz novouređeno samostansko dvorište i prostore uvelike su cijelu hodočasničku atmosferu učinili smirenom i produhovljenom.

Svećenici i svi suradnici u osječkom franjevačkom samostanu, na čelu s gvardijanom p. Željkom Paurićem, i ove godine su položili ispit vjernosti Gospodinu, njegovu svjedoku sv. Antunu, kao i rijeci hodočasnika koja je u vjeri dočekana i duhom ispunjena ispraćena u svakodnevni život.

<< arhiva