1.-8. prosinca 2004.

HODOČAŠĆA GOSPI OSJEČKOJ – ČUVARICI GRADA

Početak prosinca u osječkoj franjevačkoj crkvi i ove godine bio je u znaku obilja raznovrsnih sadržaja. Općenito se, međutim, može zaključiti kako je ovogodišnje hodočašćenje prelijepoj Gospi Osječkoj bilo u znaku pjesme. Zato su osobite pohvale i zahvale za nezaboravan ugođaj, zaslužili pjevači iz svih hodočasničkih župa te gosti glazbenici, štovatelji čuvarice grada na Dravi.

I ovogodišnji, sad već tradicionalni, hodočasnički tjedan posvećen Gospi Osječkoj u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi 1.-8. prosinca, započeo je polaganjem cvijeća na oltar Gospe Osječke. To je učinio dr. Zlatko Kramarić, osječki gradonačelnik, u pratnji Biljane Borzan i Toneta Papića, predsjednice i dopredsjednika Gradskoga vijeća te Antuna Ignaca, člana Gradskoga poglavarstva. Misno slavlje predvodio je o. Lucije Jagec, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda uz koncelebraciju p. Ivice Jagodića i p. Gracijana Biršića, a pjevali su bogoslovi iz Zagreba. Posebno iznenađenje bila je pjesma Gospi Osječkoj, Čuvarici grada u izvedbi Dubravka Lažete. Prva četiri dana osmodnevlja propovijedao je p. Benko Horvat iz Vukovara, a ostale dane p. Celestin Čakarić iz Čakovca.

Župljani osječke župe sv. Luke, evanđelista i Začeća Bezgriješne Djevice Marije iz Bilja bile su prvi hodočasnici ovoga prosinca, s tim što su Biljani unatoč ne baš lijepom vremenu došli pješice, kao, uostalom, i proteklih godina. Sljedećega dana (2. prosinca) došli su vjernici župe Sv. Ćirila i Metoda. Osobito lijep ugođaj priredilo je 70 učenika slavonskobrodske Klasične gimnazije "Fra Marijan Lanosović" pjevajući na misnome slavlju, ali i polusatnim koncertom nakon mise. Donjograđani, iz župe Preslavnoga Imena Marijina oduševili su nazočne pjesmom u petak, kao i pjevači župa Sv. Josipa Radnika, Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i Svete obitelji 4. i 5. prosinca. Za osobe posvećenoga života hodočasnički dan je bio ponedjeljak, a osim redovnica i redovnika, Gospu Osječku pohodili su članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži. Priređena im je i duhovna obnova, a svetu misu slavili su vlč. Ljubomir Sturko i vlč. Igor Sikora, grkokatolički svećenici uz pjesmu časnih sestara Ukrajinki iz samostana Sv. Bazilija Velikoga u Osijeku, što je izazvalo veliko zanimanje kod nazočnih vjernika.

U utorak je pjevanje vodila župa sv. Petra i Pavla, a hodočašću su se priključili i župljani župe Uzvišenja sv. Križa iz Retfale. Nakon mise, u crkvi je jednosatni Adventski koncert održao komorni ansambl iz Pečuha. Riječ je o redovitome mjesečnome koncertu, što se već tri godine održavaju u osječkoj franjevačkoj crkvi. Vrhunac hodočašća bio je na blagdan Bezgrješnog Začeća BDM (8. prosinca), kada je svetu misu u gotovo ispunjenoj crkvi predvodio msgr. Marin Srakić, đakovački i srijemski biskup uz koncelebraciju prečasnoga Ivana Vidakovića, župnika župe Sv. Mihaela, arkanđela, čiji su župljani, kao hodočasnici pjevali svetu misu te domaće franjevce p. Željka Paurića, p. Gracijana Biršića, p. Celestina Čakarić i biskupovoga tajnika vlč. Fabijana Svaline. Prije završnog misnog blagoslova, prisutni su vjernici izmolili Posvetnu molitvu Gospi Osječkoj, a potom je, kao i prvog dana, Dubravko Lažeta otpjevao pjesmu Gospi Osječkoj pod nazivom "Sancta Maria Esekiensis" za što je i taj puta nagrađen gromoglasnim pljeskom. Općenito se može zaključiti kako je ovogodišnje hodočašćenje prelijepoj Gospi Osječkoj bilo u znaku pjesme, odnosno pohvale i zahvale za ugođaj što su priredili pjevači iz svih hodočasničkih župa te gosti glazbenici, štovatelji čuvarice grada na Dravi.

<< arhiva