10. srpnja 2004.

POSJET STALNOJ ARHEOLOŠKO MUZEJSKOJ IZLOŽBI U CERNIKU

U organizaciji patera Željka Paurića i osječkoga franjevačkoga samostana, pedesetak Osječana oduševio je posjet jedinstvenoj izložbi - u hrvatskim razmjerima. Riječ je o stalnoj arheološko-biblijsko-muzejskoj izložbi smještenoj u Cerniku (mjestu kod Nove Gradiške, 80 kilometara jugozapadno od Osijeka), točnije u cerničkome franjevačkome samostanu. Tome, prema svem, vrlo specifičnome zahvatu, život je udahnuo fra Tomislav Vuk, već dva desetljeća profesor jeruzalemskoga Fakulteta za biblijsku znanost i arheologiju.

 

Zapravo, ističe autor, ta je izložba, uz bogatu franjevačku knjižnicu dio projekta prema kojem bi samostan u Cerniku, na regionalnome planu, trebao odigrati ulogu kakvu je imao i u prošlosti i zbog čega je i građen. Cilj je, naime, osposobiti Centar za dokumentaciju o Svetoj zemlji i Bibliji.

 U prvome, "arheološkome dijelu" izloženi su predmeti iz Svete zemlje kojima se posjetiteljima s materijalne strane želi pružiti uvid u civilizaciju područja na kojem je niknula Biblija. To su svakodnevni, većinom, keramički predmeti između 3500. godine prije Krista i 800 godina poslije Krista, no usredotočena je na Isusovo vrijeme. Biblija kao knjiga zauzima središte drugoga dijela, a mogu se vidjeti najstariji tekstovi, liturgijski predmeti s biblijskim zapisima, stari rukopisi i sve to na hebrejskome, grčkome i latinskome jeziku, što omogućuje uvid u povijest biblijskoga teksta i to, kako ističe autor, ne u znanstvene teorije o njegovu nastanku, nego u povijest prenošenja teksta, od kada nam je dostupan kao takav. Jednako zanimljiv je nastavak "biblijskoga dijela", gdje se mogu vidjeti i Biblije na hrvatskome jeziku. Tu posjetitelj, zahvaljujući sistematskome skupljanju biblijskih tekstova, što za sada nigdje u Hrvatskoj ne postoji, ima mogućnost pogledati primjerice stara glagoljska izdanja, rukopise i inkunabule, ali i najnovija ukoričenja "knjige nad knjigama". Vrijedno je spomenuti i dio, koji zbog nedostatka prostora nije stalno izložen, a riječ je o četrdesetak Biblija za djecu i mladež, što u nas također nitko nikada nije sustavno prikupljao, pripominje prof. Vuk i dodaje kako je na policama zagrebačkih knjižara zapazio da je unazad godinu dana svjetlo dana ugledalo još pet dječjih Biblija.

«Vjerujem da je sve izloženo zanimljivo i da će biti korisno ljudima zainteresiranim za Bibliju, pa i arheolozima, jer se može vidjeti dosta toga. Može isto tako zanimati katehete, budući da, pretpostavljam, kako nisu imali prilike vidjeti niti imati u rukama to što se nudi u cerničkome franjevačkome samostanu u okviru arheološko-biblijsko-muzejske izložbe»,
poručio je prof. Vuk uz koristan savjet da je najbolje organizirati grupne posjete i nešto ranije najaviti dolazak jer se u dogovoru (na telefonski broj samostana 035/369-043) utvrđuje točno vrijeme i osigurava vodič. 

Uz posjetu izložbe, nezaboravne dojmove ostavilo je razgledavanje nedavno uređene prekrasne barokne crkve i samostana cerničkih franjevaca, koji se osobito ponose svojom knjižnicom i bogatom zbirkom djela suvremenih umjetnika, među kojima se posebno ističu radovi Ferdinanda Kulmera, čiji je obiteljski dvorac takđer u Cerniku. 

Nakon misnoga slavlja u crkvi sv. Leonarda, hodočasnici su imali prigode posjetiti poznato izletište Strmac, gdje se prije Domovinskoga rata nalazilo lječilište za plućne bolesti. Dok je posjeta i ugođaj priređen na gospodarstvu obitelji Mate Kovačevića, Osječanima opet na svoj način ostao u lijepome sjećanju. 

<< arhiva