16. srpnja 2004.

NA PROSLAVI 100 GODINA KARMELA U SOMBORU

U prepunoj crkvi otaca karmelićana u Somboru, na svetkovinu Gospe Karmelske 16. srpnja, svečanim koncelebriranim misnim slavljem, koje je predvodio subotički biskup Ivan Penzeš, otvorena je godišnja proslava stote obljetnice samostana i prisutnosti Karmelićana u Somboru. Karmelićanski samostan u Somboru "kolijevka" je Hrvatske karmelske provincije sv. o. Josipa.

 

Izgrađen je 1904. godine. u sklopu Mađarske karmelićanske provincije, a u njemu je od samog početka bilo i karmelićana Hrvata, među kojima i sl. Božji o. Gerard Tomo Stantić, za kojega se vodi postupak proglašenja blaženim.
Slavlju je nazočio i pravoslavni episkop bački g. Irenej Bulović. Uz ostale crkvene dostojanstvenike u koncelebraciji su sudjelovali: provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba p. Lucije Jagec i, u ime bratstva osječkog samostana, gvardijan p. Željko Paurić. Osječki franjevci gaje bratske veze s ocima karmelićanima već više od deset godina. Jedni i drugi nastojimo sudjelovati na našim crkvenim i drugim proslavama u Somboru odnosno u Osijeku, a braća karmelićani redovito uzveličaju našu proslavu blagdana sv. Oca Franje 4. listopada.

<< arhiva