30-04-2008

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA GLAZBENOG UČILIŠTA "ELLY BAŠIĆ" IZ ZAGREBA U FRANJEVAČKOJ CRKVI SV. KRIŽA

slika

Nakon nekoliko godina “izbivanja”, osječkoj se publici ponovno predstavio sastavom mladi gudački orkestar Glazbenog učilišta “Elly Bašić” iz Zagreba. S obzirom na to da je riječ o učenicima srednje škole, sastav se orkestra mijenja svake školske godine pa je i ovaj koncert (u nedjelju, 27. travnja) u franjevačkoj crkvi sv. Križa bio prvi osječki nastup - u ovome sastavu.

Iako orkestar, osnovan prije 13 godina, na svojim nastupima često izvodi hrvatske skladatelje, ovaj su se put odlučili za nešto potpuno drukčije i za hrvatske koncertne prilike neuobičajeno - filmsku glazbu. Na repertoaru su se, uz Astora Piazzollu, Ernesta Blocha i Maxa Brucha, bile i skladbe Johna Williamsa iz filmskih hitova - Spielbergove “Schindlerove liste” i Lucasovih “Zvjezdanih ratova”. U odabir repertoara svoje su “prste” umiješali i mladi gudači, ističe voditelj, utemeljitelj orkestra i dirigent Marko Magdalenić, koji potpisuje i većinu obrada. Ovaj neobičan program posebice se rijetko nađe na repertoaru ovako malih komornih sastava jer je pisan za velike simfonijske orkestre, napominje Magdalenić. Note je inače vrlo teško nabaviti, a i pisane su za velike orkestre pa ih manji orkestri poput ovog zagrebačkog moraju prilagođavati svojim prilikama i sastavima. Gudački je orkestar, pod ravnanjem Marka Magdalenića, posebice ponosan i na činjenicu da na svojim nastupima istaknutim mladim glazbenicima pružaju priliku solistički nastupati.

“Njima to jako mnogo znači, posebice u fazi odrastanja i oblikovanja kao glazbenika. Podjednako je to bitno i solistima, ali i članovima orkestra. To im dugo ostane u jako lijepom sjećanju. Imamo sreću što je mladi Osječanin, violončelist Hrvoje Hrešć, zapravo naš zajednički učenik, osječki i zagrebački. Dogodine bi vjerojatno trebao doći u Zagreb, pa smo ovaj koncert iskoristili za suradnju i njegov nastup kao gosta solista”, zadovoljno ističe Marko Magdalenić. Ravnajući orkestrom od 15 učenika, dirigent je uživao jer mu se svidjela i osječka crkva sv. Križa, kao ambijent s jako dobrom akustikom, ali ga je oduševila i osječka publika, koja je mlade glazbenike srdačno podržavala i nagrađivala vrlo glasnim aplauzom, ne štedeći dlanove. A gosti su publiku nagradili i zanimljivim bisom - glazbom iz popularne TV serije “Simpsoni”. Organizator koncerta bila je osječka Glazbena škola Franje Kuhača, koja svoj tradicionalni glazbeni tjedan uvijek završi koncertom, gostujućih ili domaćih sastava.

<< arhiva