28-04-2008

IZLOŽBA MARKA ŽIVKOVIĆA U SAMOSTANSKOJ GALERIJI

slika

Kroz tunel tjeskobe do svjetla nade
U sklopu Tjedna kršćanske kulture, koji se održavao u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca tijekom prošlog tjedna u Osijeku, u galeriji Franjevačkog samostana, u četvrtak, 24. travnja, otvorena je izložba osječkog akademskog slikara Marka Živkovića.

Svetost stvaranja

Izložbu pod nazivom Apsidalna svetost stvaranja, na kojoj se umjetnik predstavio sa 16 ulja na platnu i dva crteža, otvorili su mr. sc. Branka Balen, gvardijan Franjevačkog samostana Željko Paurić te Đuro Vanđura. - Način na koji Marko Živković gradi svoju ekspresiju dobiva još više na važnosti i doživljaju kada autor predstavlja religijske motive. Sve te tajne nadanja, očekivanja koja su nam poznata iz religije, u njegovim slikama dobivaju na doživljaju. Religiozne inspiracije, umjetnik njeguje sakralnost. Iako se boje prelijevaju, nadslikavaju, pa lazuriraju brisanjem ili se reljefno osjenčavaju gvaljicama i impastima, u svemu tome ipak postoji red, postoji racionalizam stvaranja – rekao je Đuro Vanđura predstavljajući izložbu. Iako u posljednje vrijeme najviše radi u tehnici ulja na platnu, autor Marko Živković kaže da se jednako rado izražava i grafikom i crtežom. Izložene slike nastale su u posljednje dvije godine, a autor iza sebe ima više od dvadeset samostalnih izložaba. Tek nekoliko slika na izložbi nije sakralne tematike, već se radi o apstrakcijama, spektar boja jednak je kao i na ostalim slikama, te zrači istom onom radošću i nadom kao i ostale slike, prikazujući na manje očit, no jednako snažan način njegovu životnu radost.

Prije bio mračniji

Kako i sam Živković priznaje, nekada je slikao puno mračnijim bojama. Kako se nižu godine stvaralaštva, Živković se sve više duhovno otvara, a slike su sve svjetlije. Iz Živkovićevih slika uistinu zrači jedna radost koju je jednostavno morao podijeliti s ostalima. U razgovoru s umjetnikom Markom Živkovićem saznajemo kako je njegov talent i ljubav prema slikanju još u srednjoškolskoj dobi prepoznao profesor likovnoga, a sakralne prizore slika sve više jer je tim temama zaokupljen, kako kaže, dan i noć. Citira apostola Pavla, koji je rekao: Molite bez prestanka. Živković kaže kako je slikanje njegov način razgovora s Bogom.

M. Ringsmuth

<< arhiva