17-03-2008

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O SVETOJ ZEMLJI

slika

Tri putovanja u Svetu zemlju rezultirala su s gotovo tri tisuće fotografija, no pečuški fotograf László Tám, u galeriji franjevačkoga samostana 15. ožujka izložio je samo manji dio. Riječ je o 65 umjetničkih fotografija, što će osječka publika moći pogledati do 1. travnja u vremenu između 10 i 12, odnosno 16 i 18 sati).
Gvardijan fra Željko Paurić međutim preporuča posjet galeriji subotom, nedjeljom i nakon večernje svete mise. Kako bi zaokružio starozavjetni ciklus, moglo se čuti da mađarski umjetnik planira otputovati u Jordan i Egipat te objaviti knjigu u kojoj će njegove fotografije biti temelj tekstualnim meditacijama. Izložba je realizirana zahvaljujući dobroj tridesetpetogodišnjoj suradnji Lászla Táma i osječkoga Fotokluba, odnosno njegova predsjednika Miroslava Adama. Tako su franjevački samostan i Fotoklub, zapravo suorganizatori izložbe koja dolazi u vrijeme uskrsnih blagdana. „Osječanima je ponuđena sjajna prigoda da prošire svoje obzore“ rekao je gvardijan, te pozvao sve građane neka dođu pogledati izložbu, a poseban poziv uputio je školama. Ponuđenim fotografijama, moglo se čuti, autor želi definirati svoju katoličku vjeru. Poručio je kako se ne treba stidjeti "činjenice da smo kršćani i katolici, a isto tako njegujmo i prijateljstvo, jer to životu daje smisao".
Tám je inače umirovljeni nastavnik biologije i tjelesnoga odgoja, koji se posvetio fotografiji i to onoj gdje dominiraju sakralni motivi. Osim toga, poznat je i po svojoj audiovizualnoj umjetnosti, posebno po takozvanoj diaporami, a riječ je o prikazivanju dijapozitiva u boji uz specijalne vizualne efekte pretapanja i strogoj sinkronizaciji tona i slike.

<< arhiva