13-03-2008

ISUSOVA POSLJEDNJA MOLITVA U CRKVI OSJEČKIH FRANJEVACA

slika

Predstavom "Isusova posljednja molitva" KUD "Josip Čoklić" iz Rakitovice , predstavio se nakon prošlogodišnjega nastupa u HNK-u Osijek još jednom osječkoj publici i to u franjevačkoj crkvi Sv. križa 9. ožujka. Glumci su uprizorili desetak slika, na temelju biblijskih zapisa, od Isusova rođenja pa do posljednjih nekoliko sati prije razapinjanja.
Uz pohvale glumačkoj ekipi, vrijedno je istaknuti jednostavne i slikovite kostime, ali i autentičnu scenografiju. Prema riječima Nikole Sklizovića, predsjednika rakitovičkoga KUD-a u velikome postotku glumci su i folkloraši tako da je uistinu bilo užitak gledati i slušati svestrane mlade ljude, koji se folkloraškoj kako hrvatskoj, tako i publici izvan granica predstavljaju isključivo kao čuvari izvornosti svojega kraja, no jednako dobre rezultate postižu i u svijetu glume, što je od srca pozdravljeno i nakon predstave kod osječkih franjevaca. Moglo se čuti kako unazad petnaestak godina grade svoj glumački repertoar ponajprije na biblijskim tekstovima, s time što svake godine prvo svoju domaću, a potom i publiku mjesta gdje budu pozvani, daruju novom predstavom. Što se tiče opreme predstave, predsjednik Sklizović ističe kako je kostime darovao vlč. Antun Drenjančević, donjomiholjački župnik, čija je Rakitovica filijala, a nešto su posudili i od osječkoga HNK. Za kulise se pobrinuo uglavnom sam uz pomoć šaptačice Melite Adamović, dok je glazbenu podlogu odabrala Marija Šerić, prof. glazbe.
- Ima nas 22 glumca i svi smo volonteri i amateri u kulturno-umjetničkom društvu kojemu je već 80 godina prioritet čuvati tradiciju, prema čemu je lako i prepoznati nas i naše malo slavonsko šokačko mjesto gdje živi približno tisuću stanovnika nadomak Donjem Miholjcu, kazao je Nikola Sklizović, koji je na čelu KUD-a već četrdesetak godina i dodao kako planiraju svečano proslaviti Mladi Uskrs, jer to je dan njihova KUD-a. Drugoga ovorujanskog tjedna bit će priređena 12. smotra nazvana "Zlatna berba", a na kraju godine već tradicionalno slave blagdan posvećen svetome Nikoli.

<< arhiva