08-02-2008

Korizmeni koncert Davorina Mužinića u franjevačkoj crkvi

slika

Pijanist Davorin Mužinić održao je sjajan korizmeni koncert 8. veljače u crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Na repertoaru su bila djela Bacha, Mozarta, Schuberta, Livadića i Chopina. Trajao je šezdesetak minuta, a na žalost malobrojna publika, itekako je znala nagraditi i zahvaliti se za glazbeni ugođaj.

Kratko je, na početku, glazbenika predstavio fra Željko Paurić, rektor franjevačke osječke crkve istaknuviš kako je u Osijeku prvi puta i podsjetivši one koji misle da korizma baš i nije vrijeme za koncertiranje kako je još Augustin rekao da onaj tko pjeva, dvostruko moli, što se odnosi i na onoga koji svira.
Isto tako, ljubitelji glazbe na svoj način slave Boga, no i oni koji ju ne slušaju tako rado, a ipak su ovdje - čine svojevrsnu pokoru. Tako je, u svakome slučaju, ono što se ovdje događa, korisno za svakoga, zaključio je pater. Moglo se čuti kako je Davorin Mužinić samostalni umjetnik, da je održao četrdesetak koncerata u glavnome i u gradovima diljem Hrvatske. Dodao je kako je velik problem većine umjetnika sa statusom u kojem je i on, organizacija koncerata. Sam se, naime, za sve mora brinuti, a nimalo nije lako u istome čovjeku spojiti virtuoza na kakvome instrumentu i umjetnika u menadžerskim poslovima. Isto tako zamijetio je kako klasična glazba danas i ne prolazi onako kako to zaslužuje, ali ipak je optimist jer vjeruje da će se i ta situacija s vremenom poboljšati: „Zato ću biti jako sretan ako ovom prigodom oni koji su došli nešto nađu za sebe, ako budu uživali. Osijek je lijep grad i veselit ću se i svakome novome nastupu ovdje“, poručio je gost iz Zagreba.

Razmišljanje jedne posjetiteljice uz koncert

Jučer je «ostatak Izraelov» uživao u prekrasnim zvucima, izvedenim rukama i umom mladog glazbenika, na starom glasoviru. Posebno mi je drago što često ugošćujete takve umjetnike, duhovno i talentima obilno nagrađene. Reproducirana djela poznatih skladatelja, uzdigla su u pravom smislu naše duše, u ovom korizmenom hodu, u visine kamo stremimo.
Inače, gledajući graditeljske uspjehe velebnih gotičkih crkava, slušajući instrumentalne i vokalne domete skladbi poznatih i nepoznatih autora, uvijek se iznova čudim i divim: kako su velika djela, Gospodine, onih koji te ljube!

<< arhiva