06-03-2008

U OSJEČKOJ CRKVI SVETOG KRIŽA PREDSTAVLJENA PUTOPISNA PROZA “U SJENI JUŽNOG KRIŽA” VUKOVARSKOG GVARDIJANA, FRA ZLATKA ŠPEHARA

slika

Poruke ljubavi, mira i dostojanstva
Dnevničko-putopisna proza nastala tijekom višemjesečnog misionarskog putovanja vukovarskog gvardijana, fra Zlatka Špehara Južnom Amerikom i Australijom nedavno je ugledala svjetlo dana u nakladi vukovarskog Ogranka Matice hrvatske.
Knjiga pod nazivom “U sjeni južnog križa - Misionarski putopisi gvardijana vukovarskog” predstavljena je (u utorak, 4. ožujka) u crkvi svetog Križa u osječkoj Tvrđi. Prema riječima jednoga od predstavljača knjige, Dražena Živića, iz Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, radi se o slojevitom, ali lako čitljivom putopisu koji čitatelju daje vjernu sliku različitih krajeva i ljudi s kojima se fra Zlatko Špehar susretao tijekom svojih putovanja.
“Cijeli putopis duboko prožima franjevačka praktična duhovnost, a kao posebno važan dio knjige nameće se gvardijanov susret s hrvatskim iseljeništvom, odnosno njegov posjet hrvatskim katoličkim misijama u Južnoj Americi i Australiji. Svjedočanstvo je to o njihovoj neraskidivoj vezi s domovinom predaka, pri čemu ključnu ulogu u očuvanju političkog i nacionalnog identiteta ima Katolička crkva”, rekao je Živić, dodavši kako je fra Zlatko Špehar u svaki susret s iseljenicima unio toplinu i srdačnost Hrvatske, a posebice rodnoga mu Vukovara. Kao borac za pravdu i mir u svijetu, misionar i hodočasnik Zlatko Špehar pronio je istinu u svijetu o Domovinskom ratu i Vukovaru.
Nakon Živićeva izlaganja govorio je, potpredsjednik vukovarskog Ogranka Matice hrvatske i recenzent knjige, rekavši kako je djelo podijeljeno u pet poglavlja - Brazil, Peru, Argentina i Australija, a posljednji dio knjige donosi gvardijanove propovijedi u Australiji. Kao zanimljivost je istaknuo i fra Špeharov posjet Maleziji, koji je također kratko opisan u knjizi. I sam autor rekao je nekoliko riječi o djelu, uglavnom se orijentirajući na osobne impresije “nepoznatog i dalekog svijeta” u kojem se našao, a svi sudionici promocije složili su se kako kroz ovaj putopis svaki čitatelj može na neki način proputovati dio svijeta te u svoj dom donijeti barem dio poruke ljubavi, mira i dostojanstva. Inače, novac od prodaje ovog putopisnog dnevnika visoke literarne vrijednosti u kojem autor iznosi impresije o krajolicima i kulturama u Južnoj Americi i donosi poruku vjere u bolji i pravedniji svijet, namijenjen je siromašnoj djeci Peru.

<< arhiva