18-01-2008

IZVRSTAN KONCERT ANTE KNEŠAUREKA I KREŠIMIRA HASA U OSIJEKU

slika

Sto godina franjevačkih orgulja
Nakon koncerta Hrvatskog baroknog ansambla u studenome, ciklus barokne glazbe u baroknoj osječkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi, nastavila su dva vrsna orguljaša - Ante Knešaurek i Krešimir Has.

Premda je ranije najavljivan program pod nazivom "Čarolija dvaju čembala" Krešimira Hasa i Pavla Mašića, isti je iz tehničkih, ali i idejnih razloga odgođen, no svakako će biti ostvaren, napomenuo je Has, jer je sezona planirana i dogovarana više mjeseci unaprijed.

Pedesetak je Osječana imalo prigodu uživati u cjelovečernjem orguljaškom koncertu posvećenom prošle godine obilježavanoj tristotoj godišnjici smrti čuvenoga njemačkoga skladatelja i orguljaša Dietricha Buxtehudea (1637.-1707.). No, povod koncertu bila je i stota godišnjica orgulja u osječkoj franjevačkoj crkvi, napomenuo je Krešimir Has, stalni osječki glazbeni gost. Orgulje je 1908. izradila tvrtka Heferer iz Zagreba, koja nosi naziv "Prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira", a utemeljena je 1849. u Grazu. Ista je tvrtka osječke orgulje prije gotovo šest godina i restaurirala.
Kako je Buxtehude jedno od najvećih imena u svijetu orguljaške glazbe, ali i improvizacija, Ante Knešaurek i Krešimir Has posvetili su mu ovaj koncert. Za Buxtehudeova djela bio je zadužen Has, a za improvizacije pak mladi Knešaurek (1978.). Riječ je o improvizacijama "iz glave" na, primjerice, koralne ili neke slične određene teme, pojasnili su glazbenici. Upravo to je na nedjeljnim misama činio i Buxtehude, improvizirajući liturgijske napjeve na licu mjesta, bez zapisivanja. "Improvizacija je vrhunska glazbenjačka sposobnost, za koju je nužno strahovito veliko znanje. Improvizirati može bilo tko, no pitanje je kako to čini", pohvalio je Has svojega kolegu Knešaureka. O tom je pitanju Ante Knešaurek dobio i neke svjetske na grade u Leipzigu, svojevrsnom europskom središtu glazbe. Najbolja je to potvrda, napominje Has, da se radi o "pravim improvizacijama na orguljama". I sam Has okušao se u improvizacijama, no nije tako vješt poput Knešaureka, skromno je naglasio. Osijeku, ali i Hrvatskoj, kronično nedostaje glazbenika koji se bave barokom i sviraju instrumente s tipkama, ističe Has, no osječki je auditorij jako zainteresiran upravo za glazbu baroka. Sljedeći koncert u sklopu baroknoga ciklusa trebao bi biti održan već u petak, 1. veljače, s početkom u 19.30 sati, a najavljen je nastup Ansambla "Responsorium", koji se specijalizirao za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine s programom barokne glazbe Dalmacije i Istre.

Narcisa Bošnjak

<< arhiva