04-01-2008

ŠAHOVSKI TURNIR „SVETA TRI KRALJA 2008“ KOD OSJEČKIH FRANJEVACA

slika

Istini za volju, u naslovu spomenuti turnir, ove godine je održan dva dana ranije, odnosno 04.01. u petak. Što ne znači da je izgubio na vrijednosti, iz razloga što turnir ima i poruku. Zašto Sv. Tri Kralja?
Naime, prije tri godine odlučio sam da na neki način spojim ljude različitih vjeroispovijesti u općini Kneževi Vinogradi odnosno na teritoriju moje župe.

U Crkvu ih pozvati je dosta teško, gotovo nemoguće. Još smo i suviše ranjivi i sujetni, pa postoji mogućnost da jedni neće otići k drugima ili obrnuto. Rješenje sam tražio u sportu!? Dugo sam razmišljao što mi je dobro činiti, da ne dobijem kontraefekt, da ne kažem sukob. Prva pomisao mi je bila nogomet, međutim baš se na nogometnim tekmama često znaju dogoditi sukobi da ne kažem tučnjave. A to je jedina stvar koju ne bih želio da se dogodi.
Tako je odluka pala na šah. Smatram da je to sport intelekta a ne fizičke kondicije, i smatram da se intelektualno jake osobe, rijetko odlučuju za fizički okršaj. Nakon odluke o disciplini sporta, počeo sam razmišljati o danu, odnosno prilici koja bi najviše odgovarala za realizaciju već spomenutog turnira. Nisam dugo gubio vrijeme, odluka je pala da to bude na blagdan Sveta Tri Kralja.
- Prvo zimski je period, što u ruralnoj sredini znači da zemljoradnici imaju više vremena negoli u Proljeće ili Jesen.
- Drugo, što je za mene osobno značajnije; Tri Kralja koji su došli posjetiti Dijete, odnosno Spasitelja u kolijevci, predstavljali su tri različita naroda, pa čak mogu reći da su bili i različite boje kože. Oni su svojom gestom pokazali da je naš Gospodin Isus Krist rođen radi svih ljudi ovoga svijeta. Rekao bih to ovako u današnje vrijeme, za sve kršćane, bez obzira na konfesiju ili denominaciju.
Baš iz toga razloga sam ovom prilikom prije tri godine organizirao turnir i to u Kotlini, kada su se sastali samo Kotlinčani i „Suljošani“ ( žargonski Stanovnici Kn.Vinograda). Iduće godine turnir je također održan u Kotlini, ali tada su se već „sudarili“ već napomenuti a pridružili su im se Belomanastirci i Biljani.
Ove nam se godine, u samoj organizaciji pridružio Franjevački samostan kroz osobe o. Željka Paurića i gospodina Jurja Kosa. Osim što su dali prostorije na raspolaganje, svojim su osobnim trudom i zalaganjem sve učinili da treći turnir po redu, prođe što bolje.
Ove je godine turnir poprimio i međunarodni karakter. Naime, ovoga puta smo imali goste iz Republike Mađarske i iz Rumunjske, čak iz dalekog nam Sibiua. I, što mi je posebno drago, prvo mjesto je odnio gost iz Mađarske, drugo mjesto „Suljošanin“ a treće Osječanin. Što znači svi su bili zadovoljni.
Cilj mi je ovaj turnir proširiti i na Osijek, a da se 20 natjecatelja koji su bili ovaj put, poveća broj, pa možda čak i 200 natjecatelja. Naravno, to sam ne mogu ostvariti, ali ako mi se pridruže u pomoć još velike duše kao što su Franjevci, tada će to zasigurno zaživjeti i prijeći u tradiciju Osijeka, da ne kažem čitave naše Županije.
Ovim putem bih želio zahvaliti Franjevačkom samostanu u Tvrđi, gvardijanu o. Željku i Juri Kosu i, ne na zadnjem mjestu, čitavoj zajednici, jer njihova vrata su uvijek otvorena za sve kršćane, i za sve manifestacije koje su ekumenskog karaktera, pa i druge.


Darko Turšić
pastor Reformirane Kršćanske Kalvinske Crkve u Hrvatskoj

<< arhiva