25. srpnja 2004.

DVORIŠNI KONCERT KRŠĆANSKE GLAZBE GOSTIJU IZ RUMUNJSKE

U prošlu subotu, 25.7.2004. održan je u dvorištu Franjevačkog samostana po mnogočemu prvi osječki koncert kršćanske glazbe. Poznato svetište Gospe osječke - čuvarice grada i proštenište sv. Antuna ugostilo je nesvakidašnji događaj i sjajne glazbenike koji su publici priredili veliko iznenađenje. Koncert je bio dobrotvornog karaktera, a ostvario sa na poticaj mladih i uz otvorenost novinama gvardijana patera Željka Paurića.

 

Kao uvijek i danas Franjevci našega grada nastoje obogatiti i oživiti društveno-kulturnu i umjetničku scenu afirmirajući ovaj puta mlade talentirane glazbenike. Ostvarenje koncerta je zamišljeno da senzibilizira stanovnike i gospodarstvenike Osijeka kako bi pomogli da se dovrši obnova samostana i spasi vrlo vrijedan fundus knjiga koje su izložene propadanju.

Glavni gost večeri su bili gosti iz Rumunjske «River of Life» (www.riveroflife.ro) pjevajući na engleskom, rumunjskom i hrvatskom. Izveli su suvremenim glazbalima skladbe hvaljenja i slavljenja Boga na način koji je izrazito iznenadio i oduševio posjetitelje možda ne naviknute na takav glazbeni izričaj, a «glasnoća» nikome nije smetala. Nastup je bio popraćen velikim aplauzom dokazujući kako je moguće osuvremeniti kršćanski, a možda i liturgijski izričaj u crkvenoj glazbi na mladima i starijima prihvatljiv način. Gosti su pokazali atraktivnim i lijepim nastupom da je njihova vjera, pjesma i zvuk dostojna Boga. Nakon njih je nastupila sa sličnim stilom skupina Evanđeoske crkve iz Osijeka pokazujući da se takav izričaj kršćanske glazbe i kod nas počinje razvijati. U drugom dijelu programa su šansonama nastupili Osječani: Prika, Carlos i na kraju kao poseban gost Dario Plevnik. Na kraju je sve završilo s nadom i željom da se ovakvi koncerti nastave u budućnosti.

I ovaj puta su franjevci pokazali spremnost da odgovore izazovima vremena i izričajima kulture u gradu na Dravi koji je raznolikošću vjerskih zajednica i nacionalnih različitosti uvijek bio grad ekumenske tolerancije i nacionalnog suživota. Glazba kao izrazito jak medij koji utječe na svakodnevni život mladih je ovim koncertom približila sudionike proslavljanjem Boga, zajedničkim druženjem i blagovanjem za istim stolom, izletima po gradu i posjetu parku prirode Kopačkom ritu. Ovo je poziv svima da čine: mir i dobro - što je i franjevački moto. Pomoć obnovi samostana, pomoć je mladima Osijeka da se izraze i ostvare pozitivno kroz umjetnost i kulturu slaveći kroz ljepote Stvoritelja svega.

<< arhiva