09-12-2007

ZAVRŠENO PROSINAČKO HODOČAŠĆENJE GOSPI OSJEČKOJ

slika

Svečanim misnim slavljem, što je u franjevačkoj crkvi sv. Križa 8. prosinca služio dr. Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski završilo je ovogodišnje osmodnevno hodočašće osječkih župa Gospi Osječkoj, čuvarici grada.

Riječ je o tradiciji dugoj četiri desetljeća, a ove je godine bila protkana malim izmjenama, koje su potvrdile kako je sjeme, što je "posijao" inicijator hodočašća biskup Stjepan Bauerlein palo na vrlo plodno tlo. Već početak je krenuo drugačije od uobičajenoga i osječki franjevci su se morali osloniti na vlastite snage.
To je u neku ruku dobro, jer su spretnošću i snalažljivošću uspjeli sve "pokriti", tako da hodočasnici "izvanredne situacije" nisu ni zamijetili. Vrijedno je pripomenuti kako su u pristojno ispunjenoj crkvi dva sjajna fratra održala vrlo kvalitetnu duhovnu predbožićnu pripravu. Za prva četiri dana, naime, pobrinuo se prof. Zvonko Miličić, član Provincije Bosne srebrne iz Visokoga, a za druga četiri fra Miroslav Bustruc iz Provincije Presvetoga Otkupitelja iz Imotskoga.
Svakoga dana večernji program počinjao je u 17 sati himnom Gospi Osječkoj "Sancta Maria Esseckiensis", koju je komponirao Dubravko Lažeta. I od tog vremena ponuđena je mogućnost za sakramenat ispovijedi, u 17.30 sati slijedila je marijanska pobožnost, a u 18 sveta misa i propovijed.
Osim dana namijenjenoga osobama posvećenoga života, uz župne zajednice ove godine u duhovnu obnovu bili su uključeni i članovi novoutemeljene udruge za pomoć starim i nemoćnim osobama - "Veronikin rubac" na čelu s Marijom Šešo.
Trinaest godina unazad prvi dan je bio u znaku franjevaštva, budući da je misno slavlje kojim je osmodnevlje i otvarano služio prvi čovjek Provincije sv. Ćirila i Metoda, uz sudjelovanje zagrebačkih franjevačkih bogoslova koji su svojom pjesmom popratili i simbolični čin donošenja cvijeća predstavnika Grada Gospi Osječkoj. No, ove je godine misno slavlje provincijala izostalo a umjesto zbora bogoslova, za glazbeni dio zaslužne su mlade osječke glazbenice: sestre Svjetlana i Ana Vlainić te Marina Ban, koje su inače redovite na svetim misama u svojim župnim crkvama. Kako je u Osijeku trenutačno neizvjesna politička situacija, cvijeće je na oltar Gospe Osječke donijela povjerenica Vlade RH za Grad Osijek - Danijela Lovoković. Iako je smisao prosinačke manifestacije hodočašćenje župa iz svih dekanata čuvarici grada i premda samo u Osijeku ima 11 aktivnih župnih zajednica, dakle mogle bi i dvije biti svakoga dana, ipak je ove godine prvi puta umjesto planiranih osam, tu pobožnost obavilo njih pet. No crkva je bila podjednako ispunjena što je fratrima - organizatorima itekako dobar znak kako vjernici znaju cijeniti uloženi trud, kao i da im je i taj segment vjerskoga života potreban.

HODOČAŠĆE GOSPI OSJEČKOJ 2007. - raspored >>

<< arhiva