27-11-2007

IZLOŽBA PLAKATA I KONCERT POVODOM 125. OBLJETNICE ROĐENJA ZOLTANA KODALYA

slika

slika

Stotinudvadeset i peta obljetnica rođenja mađarskoga skladatelja Zoltána Kodálya povod je dvostrukome kulturnome događaju, što su 27. studenoga priredili Prosvjetno kulturni centar Mađara u Osijeku i osječki franjevci. Riječ je o otvorenju putujuće izložbe plakata životnoga i glazbenoga puta velikoga mađarskoga glazbenika i o koncertu Djevojačkoga pjevačkoga zbora Bela Bartok iz Pečuha. Na otvorenju izložbe u franjevačkoj galeriji, gimnazijalke, učenice drugoga, trećeg i četvrtoga razreda Prosvjetno kulturnoga centra Mađara dvojezično su provele prisutne kroz 85 plodnih umjetničkih godina glazbenika, koji je svoj narod zadužio stvarajući nove melodije čija je ljepota i posebnost priznata i poznata diljem svijeta.

Spomenut je i kao stručnjak, koji je itekako zaslužan za sakupljanje, zapisivanje i čuvanje mađarske glazbene baštine, ali i kao pedagog koji je dugogodišnjom profesurom na budimpeštanskome konzervatoriju odgojio veći broj istaknutih kompozitora. Vrlo ponosna Ana Kovačević, ravnateljica Prosvjetno kulturnoga mađarskoga centra istaknula je kako su djevojke, animatorice kratkoga programa kod otvaranja izložbe, pod mentorstvom prof. Marije Veres zauzele drugo mjesto u drugome krugu međunarodnoga natjecanja o životnome djelu Zoltána Kodálya održanome u Pečuhu. Tako su na najljepši mogući način spojile dvije zemlje - s jedne strane Hrvatsku, a s druge Mađarsku, uz koju su povezane zahvaljujući svojim korijenima.
Izložbu plakata moći će zainteresirani u galeriji franjevačkoga samostana pogledati do subote, potom se seli u Prosvjetno kulturni centar Mađara na Drinskoj.
Drugi dio manifestacije u utorak održan je u franjevačkoj crkvi Sv. Križa, a bio je u znaku sjajnoga koncerta Djevojačkoga zbora Bela Bartok, na čelu sa zborovođom Attilom Kerteszom. Riječ je o učenicama Odsjeka glazbene kulture pečuške gimnazije, što nosi ime upravo Zoltána Kodálya. Zbor je osnovan 1973. s ciljem njegovanja mađarske zborske glazbe XX. i XXI. stoljeća. Dobro je znati i kako su Bartok i Kodály suvremenici, školovali su se, naime, a i kasnije nastavili zajednički raditi na istraživanju, proučavanju i objavljivanju mađarskoga folklora u njegovoj prvobitnoj čistoći i ljepoti, kako piše u programskome listiću. Moglo se čuti dvadesetak Kodályevih skladbi s time što su se djevojkama kasnije priključile Ibolya Huszics, koja je glasovirskim, a Marija Veres mezzosopranskim dionicama obogatila koncertni dio večeri.

<< arhiva