23-11-2007

PETI CIKLUS BAROKNE GLAZBE U FRANJEVAČKOJ CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

slika

Čarolija barokne violine
Hrvatski barokni ansambl otvorio je 23. studenoga petu koncrtnu sezonu "Barokna glazba u baroknoj crkvi" u osječkoj franjevačkoj crkvi Sv. križa.

Koncert nazvan "Barokna violina" započele su tri sjajne violinistice i to Laura Vadjon, pod čijim se umjetničkim vodstvom sve događalo, Lada Magdalenić i Tanja Tortić te violinist Silvio Richter. Potom im se priključio i violončelist Krešimir Lazar, dok je Krešimir Has točku na "i" stavio raskošnim zvukom svojega čembala. Bilo je prekrasno slušati sve što su u petak na večer odsvirali, zvučalo je lepršavo, šarmantno i činilo se kao da su svojom glazbom donijeli na kratko dah proljeća. Prema reakcijama iz publike lako je bilo zaključiti kako je ideja da se violinu predstavi na taj način pala na plodno tlo. Nije, naime, baš čest slučaj da ih se može istodobno čuti čak četiri, što su slušatelji itekako znali nagraditi nakon svake dionice i zahvaliti se izvrsnim mladim glazbenicima na kraju - gromoglasnim pljeskom. Na programu su mahom bili ranobarokni talijanski majstori, koji su, kako je objasnio Krešimir Has skladali za violinu, odnosno za violine jasno dajući do znanja kako je upravo taj instrument tada bio poprilično popularan. Moglo se čuti kako je u ciklusu što je upravo krenuo planirana vrlo raznolika programska koncepcija. Tako će zaljubljenici u baroknu glazbu moći čuti obou, izvjestan je i koncert s dva čembala i četveroručnom izvedbom, što se u baroku, razložio je Krešimr Has, itekako koristilo: Vjerujemo da će se u nekim programima pridružiti i lutnja. Riječ je, naime, o instrumentu izrazito malo zastupljenome u Hrvatskoj, o čemu svjedoče tek dvojica umjetnika, koji su se specijalizirali za nju.
Preporučio je koncerte što tek slijede i pozvao sve ljubitelje glazbe, kao i one koji su na putu da to postanu, no možda još nisu svjesni da vole glazbu. Zato neka dođu, zaključio je prof. Has, i otkriju njezinu čaroliju.
Prema riječima patera Željka Paurića, rektora franjevačke crkve i gvardijana samostana baroknu sezonu čini ciklus od osam koncerata: Svake godine pokušavamo povećati umjetnički doseg cijele priredbe, tako vjerujemo da će koncertna sezona 2007./08. biti najviše umjetničke razine do sada. Kao temeljnu programsku okosnicu i nadalje zadržavamo glazbu baroknoga razdoblja, koja je u kulturnome svijetu proteklih desetljeća doživjela svoj novi procvat. Slušati baroknu glazbu, dodao je svećenik, u ovome autentičnome baroknome zdanju s početka 18. stoljeća u izvedbi ansambala specijaliziranih za izvedbu glazbe toga razdoblja poseban je užitak. Zadovoljni smo što našoj glazbenoj publici možemo ponuditi umjetnički program, koj nadilazi kulturne granice našega grada, s obzirom da u Hrvatskoj ne postoji baš mnogo takvih, tematski osmišljenih glazbenih programa s područja stare glazbe.

<< arhiva