12. kolovoza 2004.

TRODNEVNICA PRED BLAGDAN VELIKE GOSPE

Učiti od majke Isusove gledati naprijed

Fra Petar Lubina, priznati mariolog iz Splita i urednik lista " Marija ", vodio je u franjevačkoj crkvi Sv. križa u Tvrđi trodnevnu duhovnu pripravu uoči Velike Gospe. Zanimljiva su razmatranja plijenila pozornost nazočnih, gotovo u jednakoj mjeri kao i voditeljev stil i angažman. Već prvoga dana vjernicima je priređeno ugodno iznenađenje, jer je obnovljena pobožnost prema zapisima, koje je našao pater Željko Paurić, gvardijan osječkoga franjevačkoga samostana.

 

Odvijala se sredinom 18. stoljeća o Gospinim svetkovinama, tako da su domaći fratri išli u ophodu rubom crkve oko oltara i na kraju, s okupljenim narodom se našli ispred velikoga oltara, gdje je bio izložen Gospin kip. Moglo se čuti da se tako, nekada molilo za bolesnike na zamolbu obitelji.

- Moramo imati na umu da nije bilo vjere u Isusa Krista i osobite ljubavi prema Gospi, pitanje je bi li bilo uopće spomena hrvatskome imenu. Zato svaka priprava ima za cilj da nas, vjernike sabere, približi samima sebi, a nadasve Bogu. Tako je prva misao bila da moramo biti svjesni kako nismo sami na putu. Uslijed svakodnevnih briga, osobito nakon Domovinskoga rata, kada se toliki osjećaju i osamljeni, i odbačeni, i zaboravljeni . Znaju se slomiti kao da nisu svjesni ili su na trenutak zaboravili da je sve u Božjim rukama i da se s Bogom može, baš sve, kao što bi rekao sv. Pavao, pripominje gost iz Splita.

Petak je bio u znaku bolesnika: Netko je primijetio kako čovjek prvih 40 ili 50 godina trči za zaradom, a onda taj novac troši kupujući izgubljeno zdravlje. Ima li to smisla, pita se svećenik i odmah odgovara: Eto i u tome majka Isusova primjer. I nju je pogađalo toliko nevolja, morala je bježati u Egipat, još prije toga morala je čuti u hramu riječi starca Šimuna kako će joj mač boli probosti dušu. Zatim je stajala pod križem. I sve je izdržala, jer je znala kako je Bog taj, koji daje snagu i zato treba biti svjestan koliko je važno zdravlje duše, kako bismo mogli u ovomu našemu vremenu zdravo rasuđivati i s Bogom gledati u budućnost - naglasio je svećenik. Treće večeri su oči bile upravljene u Mariju, koja hiti u judejsko gorje rođakinji Elizabeti: Kršćanin koji je Isusa primio pod svoje srce poput Marije, ne može ostati izoliran i začahuren čovjek, kakvih ljudi danas sve više susrećemo, kaže fra Petar Lubina i dodaje: Zato nam je majka Isusova itekako lijep uzor.Želimo li biti uistinu sretni, sreću moramo dijeliti s drugim ljudima, ići svojim gradom i domovinom i donositi Isusa, druge usrećivati i pomagati, jer je to najpouzdaniji recept da sami postajemo sretniji.

Vrhunac je bila nedjelja, kad se govorilo o Bezgriješnoj kao uzoru i izazovu. Treba, naime, hrabro i čvrsto prihvaćati svoj križ i učiti od majke Isusove gledati naprijed.

<< arhiva