11-11-2007

DUHOVNA BAŠTINA PAPE IVANA PAVLA II

slika

U nedjelju, 11. studenog 2007. godine u našoj smo crkvi imali gosta svećenika, duhovnika udruge "Samaritanac" - p. Witolda iz Poljske. On je održao propovijed na svetim misama u 9 i 18 sati. Najprije je protumačio riječ Božju koja je čitana te nedjelje.

Potom je upoznao prisutne vjernike sa sadržajem duhovne baštine pape Ivana Pavla II. Prije 25 godina, istaknuo je o. Witold, Ivan Pavao II. u Fatimi je posvetio svijet Majci Božjoj. Prije 5 godina u Krakowu u svetištu Božanskog Milosrđa svijet je posvećen Božanskom Milosrđu. A ove godine je 90. obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi. Izlaganje o. Witolda od petnaestak minuta vjernici su pratili s velikom pažnjom.
Tom je prigodom predstavljena i knjiga Ivana Pavla II. prevedena na hrvatski jezik, koja opisuje atmosferu svetkovine Duhova 1981. godine, kada je papa, zajedno s biskupima cijelog svijeta, ispunio želju Majke Božje o posveti svijeta Njezinomu Bezgrešnom Srcu, izrečenu u Fatimi 1917. Čak ni atentat na papu 13. svibnja, na blagdan Gospe Fatimske, tri tjedna prije svetkovine Duhova nije zaustavio Papinu odluku. On sam piše da je predao svoju krvnu žrtvu za ispunjenje Fatimske poruke.
Knjiga je i izričaj zahvalnosti pape Majci Božjoj - Gospi Fatimskoj - za zaštitu njegova života a time i zaštitu ostvarenja planova Božjih 1981. godine, što je papa potvrdio 1982. godine kleknuvši u Fatimi pred kipom Majke Božje i predajući metak od atentata u njezinu krunu, a tom je prigodom obnovio posvetu čitave ljudske obitelji Njezinu Bezgrješnom Srcu.
Cjeloviti tekst posvete svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu nalazi se u ovoj knjizi kao i veličanstveni hvalospjev - zahvala Bogorodici Djevici iz 6. stoljeća, tzv. Akatist.
Ono pak što je učinio Ivan Pavao II. prije pet godina u Krakovu, da bi se ispunila poruka koju je Isus predao svijetu kroz sv. sestru Faustinu, pokazuje da je za njegova pontifikata uistinu došla „iskra” Božanskog Milosrđa koja će zapaliti svijet, o čemu je sam svjedočio i rekao "Treba zapaliti vatru!"
Nakon propovijedanja velik broj vjernika primio je ova otajstva duboko u srce i prihvatio poziv na širenje u svojoj okolini svega onoga što možemo nazvati testamentom Ivana Pavla II., posebno poruke Fatimske i poruke Božanskog Milosrđa, kao dvaju temelja njegova pontifikata.
Riječima Ivana Pavla II. iz Posvete završila se nedjeljna liturgija.

<< arhiva