09-10-2007

PREDSTAVALJANJEM KNJIGE OBILJEŽENA ZNAČAJNA OBLJETNICA

Tri stoljeća visokog školstva u Osijeku

slika

U Tvrđi je prije tri stoljeća, 1707. godine, kada je osnovana prva visokoškolska ustanova, počela povijest visokog školstva u Osijeku. Bila je to prva bogoslovna visoka škola, koja je svoj redoviti rad počela školske godine 1707./1708, godine kao Studium Fhilosophicum Essekini, trogodišnji visokoškolski studij, odnosno učilište filozofije.

Danas tri stoljeća poslije Sveučilište J. J. Strossmayera obilježava tu značajnu obljetnicu, kao i 32. akademsku godinu osječkog sveučilišta.
Tom prigodom u auli Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera održan je simpozij, čiji je središnji dio bilo predstavljanje sveučilišne publikacije «Tri stoljeća visokog školstva u Osijeku» Publikaciju su priredili ugledni profesori i znanstvenici, vrsni poznavatelji povijesti školstva i povijesti grada Osijeka - naglasila je prof. dr. sc. Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera. Prorektor, prof. dr. sc. Dražen Barković, dodao je da predstavljanjem sveučilišne publikacije «Tri stoljeća visokog školstva u Osijeku» Sveučilište J. J. Strossmayera počinje obilježavati tu važnu obljetnicu, a nastavit će se cijele akademske godine 2007./2008.,i to na svih 16 znanstveno-nastavnih sastavnica osječkog sveučilišta.
O sadržajno bogatoj publikaciji, vrijednom znanstveno-povijesnom djelu opremljenom odabranim ilustracijama, koje ima gotovo dvije stotine stranica, govorili su autori - dr. sc. Stjepan Sršan, koji je ukratko predstavio povijest Osijeka, i prof. dr. sc. Franjo Emanuel Hoško, predstavivši povijest osječkog visokog školstva. Osim o prošlosti, bilo je riječi i o budućnosti osječkog sveučilišta u prostoru sveučilišnog kampusa. Rektorica Kralik istaknula je da je u protekle 32 godine na Sveučilištu diplomiralo 26.665 studenata, a danas na osječkom sveučilištu studira ukupno 18.096 studenata.

<< arhiva