21. kolovoza 2004.

PREDSTAVNICI KULTURNIH INSTITUCIJA OSIJEKA U CERNIKU

 

U organizaciji i vodstvu gvardijana Franjevačkog samostana i crkve sv. Križa u Osijeku fra Željka Paurića, posjetili smo Franjevački samostan i crkvu sv. Petra u Cerniku, crkvu sv. Leonarda na obližnjem brdašcu, prekrasno obiteljsko gospodarstvo Kovačević i izletište Strmac koje je nekada bilo lječilište plućnih bolesnika i sportski kompleks.

Pri samostanu je jedinstvena arheološko-biblijska muzejska izložba čiji stalni postav bi trebao postati svojevrstan Centar za dokumentaciju o Svetoj Zemlji i bibliji. Tu je i Galerija suvremene umjetnosti (ostavština F. Kulmera i donacija A. Bauera) u kojoj se održavaju prigodne izložbe slika i kiparskih djela. Značajna je i samostanska knjižnica s približno 7000 knjiga i dvije inkunabule. Posebna je zanimljivost i mali zoološki vrt s jelenima i srnama.

Na izletu su bili predstavnici nekoliko najvažnijih kulturnih ustanova našeg grada: prof. Vjekoslav Bizjak ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti sa suradnicama mr. sc. Brankom Balen i prof. Jasminkom Najcer-Sabljak, mr. sc. Dražen Kušen iz Državnog arhiva, viši preparator Tvrtko Kralik i mr. sc. Dubravko Arbanas iz Muzeja Slavonije, mr. sc. Viktor Palić sudac Trgovačkog suda i naš vozač gosp. Franjo Zovko.

>Bila nam je velika čast i osobita radost što smo imali priliku upoznati se s ovim, na žalost još uvijek nedovoljno poznatim središtem kulturne i vjerske baštine cerničkog kraja i šire. Ovom prilikom iskazujemo veliku zahvalnost našem vodiču i organizatoru fra. Željku Pauriću, stručnom vodstvu autora arheološko-biblijske muzejske izložbe fra. prof. dr. Tomislavu Vuku i obitelji gosp. Mate Kovačevića vlasnika poznatog turističkog imanja Kovačević, na kojem su nam domaćini iskazali posebno srdačan doček.

Evo naših dojmova:

Galerija likovnih umjetnosti

21. kolovoza o.g. posjetili smo franjevački samostan u Cerniku radi razgledavanja izložbe o povijesti Svete Zemlje koju je postavio p. Tomislav Vuk. Bio je to nezaboravan izlet jer smo vidjeli izložbu koje nema u Hrvatskoj, a vodio nas je izuzetan znanstvenik i čovjek koji je slučajno bio u Cerniku. Naime, mjesto boravka i rada mu je Jeruzalem. Imali smo tako čast čuti podatke i vidjeti artefakte iz prve ruke - od čovjeka koji se time bavi već dugi niz godina.

Posjetili smo i svetište sv. Leonarda i izletište Strmac. Uz lijepo vrijeme i patera Željka kao organizatora puta osjećali smo se cijelo vrijeme vrlo ugodno pa mu tročlana ekipa iz Galerije likovnih umjetnosti Osijek srdačno zahvaljuje.

U ime ravnatelja Vjekoslava Bizjaka i kustosice Jasminke Najcer-Sabljak mr.sc. Branka Balen.

Državni arhiv

Dan 18. rujna 2004. godine za našu malu skupinu osječkih kulturnjaka mogao bi se svesti pod više nazivnika. Mogli bismo ga nazvati izletom, stručnom ekskurzijom, hodočašćem ili jednostavno putovanjem. Zapravo, bio je to susret s Biblijom, franjevcima i Slavonijom u jednom dijeliću njenoga bića, njezinoga kraja i njezine duše. Zapravo, bio je to ponajvećma susret s Biblijom u Slavoniji, vrlo neočekivano. Kao da se sama Isusova domovina i sva povijest spasenja prosula po onoj kotlini u kojoj se ugnjezdio Cernik i njegov franjevački samostan, s vrijednim svojim izdancima o. Tomislavom Vukom, bibličarem, utemeljiteljem jedinstvene biblijske zbirke i o. Željkom Paurićem neumornim pastoralcem osječkih bolesnika i graditeljem franjevačkog kulturnog obola grada Osijeka.

Susret je bio zaokružen i ljepotom prirode - Božjega dara, i ljepotom arhitekture – čovjekova mara, i ljepotom susreta s dobrim ljudima u Cerniku, Rešetarima i cijelim putem odlaska i povratka u zajedništvu naše nove povezanosti, mr. sc. Dražen Kušen.

Muzej Slavonije

Kao knjižničara Muzeja Slavonije posebno me dojmila i oduševila biblijska muzejska izložba i samostanska knjižnica s vrijednim fondom i prekrasno uređenom čitaonicom s policama za slobodan pristup građi. Budući da vodim Odjel hemeroteke za mene je interesantna zbirka starih novina Obzor (1878.-1895.) i Pozor (1881.-1883.). Vrlo poučno i zanimljivo je bilo slušati stručno vodstvo prof. dr. T. Vuka o teškoćama prevođenja i načinima i tehnikama prepisivanja odnosno tiskanja Biblije kroz povijest židovstva i kršćanstva, kako na jezike velikih europskih naroda tako i na hrvatski jezik. Posebno je dojmljivo vidjeti nekoliko primjeraka Svetog Pisma, misala, lekcionara, evanđelistara i brevijara tiskanih na latinskom, staroslavenskom i hrvatskom jeziku pa sve do B. Kašićevog prijevoda Knjige nad knjigama na naš jezik koji je na žalost tek nedavno tiskan u posebnom njemačkom izdanju.

Čestitke fra T. Vuku na tako plemenitom i značajnom kulturnom doprinosu Crkvi u hrvata i našoj domovini. Veliko hvala i srdačan pozdrav uz zaziv Duha Svetoga za mir i dobro u životu, radu i suživotu.

Svidjela mi se i nedavno obnovljena crkva sv. Leonarda (Linarta) iz 1751. god. koja se nalazi na brdašcu dva kilometra sjeverozapadno od Cernika, kao svjedočanstvo vjerskog duha mještana koji su unijeli puno ljubavi, osobnog rada i doprinosa za obnovu svoje crkve. Od sredine 17. st. se spominje kuća koja je bila hospicij za dva svećenika franjevca rezidencija sv. Leonarda. Posebno je lijep sačuvan barokni oltar sa slikom i kipom sv. Leonarda kao i vitraji koje su radili seoski umjetnici iz okolnih župskih filijala s puno pažnje i ljubavi.

U ime mog dragog prijatelja i kolege višeg preparatora Tvrtka Kralika zahvaljujemo i našem dragom organizatoru i vodiću fra Željku i želimo mir i dobro, mr. sc. Dubravko Arbanas.

<< arhiva