06-09-2007

ČEMBALISTIČKI RECITAL GLAZBENIKA SVJETSKOGA UGLEDA LIBORA DUDAŠA U FRANJEVAČKOJ CRKVI

slika

Osijek na žalost nema čembalo, no iznjedrio je vrsnog čembalista, tužno i pomalo razočarano najavio je pater Željko Paurić, gvardijan franjevačkoga samostana sv. Križa u Tvrđi, koncert, odnosno čembalistički recital vrsnoga glazbenika Libora Dudaša, Osječanin koji dugo godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koncert je, na posuđenom čembalu, uslijedio nakon svete mise (u utorak, 4. rujna), a dobrodošlicu glazbeniku, kao i okupljenim Osječanima, poželio je, kao i uvijek, pater Paurić, inače voditelj brojnih kulturnih zbivanja u organizaciji osječkoga franjevačkoga samostana.

Premda se činilo da će glazbenika dočekati poluprazna crkva, koncertu je, unatoč kiši i gotovo pravom jesenskom vremenu, nazočilo pedesetak ljubitelja čembala i djela Libora Dudaša. Publika je Libora Dudaša na početku koncerta srdačno, toplo i vrlo glasno dočekala i ohrabrila, a jednako ga je glasno i dakako zasluženo nagradila u pauzi i nakon završetka koncerta. Dio njih zasigurno je Libora Dudaša u istom prostoru slušao i u srpnju prošle godine, kada je održao orguljaški koncert. Zanimljivo je da je Libor Dudaš, danas ugledni orguljaš svjetskoga glasa, kao srednjoškolac prvi put zasvirao na tada još neispravnim orguljama u istoj ovoj osječkoj crkvi, koja je danas dobro poznata upravo zbog iznimnih glazbenih zbivanja. Prema riječima patera Željka Paurića, prvobitni plan nakon restauracije instrumenta bio je da se za kolaudaciju 2003. godine pozove upravo Libor Dudaš, koji je 1996. proglašen doktorom iz orgulja i glazbe.

Na poziv profesorice Jagode Cvetičanin, koja je slušala njegov prošlogodišnji orguljaški koncert u crkvi sv. Križa, Libor Dudaš studentima je Glazbenoga odsjeka osječke Umjetničke akademije u svibnju ove godine održao master class. S obzirom na njegove brojne obveze, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama nego i šire, bio je to izniman događaj za osječke studente.

S obzirom na to da je ovo bio prvi Dudašev čembalistički koncert u njegovu rodnom gradu, uoči koncerta izrazio je svoju neskrivenu i iskrenu nadu da to neće biti i posljednji. Na programu su se ovaj put našle njemu vrlo drage “Goldberg varijacije” J. S. Bacha, koje vrlo često izvodi sam, kako na američkim sveučilištima, tako i šire, istaknuo je Dudaš, ali i brojni drugi glazbenici. Riječ je o čak 30 varijacija, koje bismo, s obzirom na trajanje, mogli nazvati pravim malim bisernim minijaturama. “Svaki put kad sviram u svom rodnom gradu Osijeku, imam najveću tremu, mogao bih reći”, otkrio nam je Libor Dudaš, koji osječku publiku, premda već mnogo godina ne živi u Hrvatskoj, još uvijek smatra svojom domaćom i najvjernijom publikom.

“Ovdje me svi poznaju, a u publici je često moja obitelj, prijatelji pa i profesori, zato se svaki put ovdje osjećam kao da sam na ispitu”, pomalo u šali je dodao Libor Dudaš, koji i danas podjednako djeluje i kao sveučilišni profesor, ali i kao aktivni glazbenik, bilo da je riječ o orguljama, klaviru ili čembalu. Svemu tomu treba dodati i dirigiranje crkvenim zborom na koncertima crkvene glazbe i opere u SAD-u.

<< arhiva