01-09-2007

VRHUNSKI GLAZBENI DOŽIVLJAJ U CRKVI SV. KRIŽA

slika

Mladi umjetnici, sopranistica Tamara Felbinger iz Zagreba i orguljaš Edmund Andler Borić, rođen u Zadru, priredili su osječkoj publici u Franjevačkoj crkvi Svetog Križa u subotu navečer vrhunski glazbeni doživljaj.

Izveli su skladbe koje potpisuju Johann Ernst Eberlin, Luigi Cherubini, Benedetto Marcello, Baldassarre Galuppi, Georg Friedrich Händel, Michelangelo Rossi, Giovanni Morandi i Wolfgang Amadeus Mozart. Publika ih je burnim i dugačkim pljeskom pozvala na bis, u kojemu su ponovno izveli Mozartovu Alleluju iz moteta Exultate.

Koncert su organizirali tvrtka Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira, utemeljena davne 1849. godine, i Koncertna direkcija Zagreb. Te dvije institucije pokrenule su 1994. godine ciklus koncerata pod nazivom Orgulje Heferer, koji se održava diljem Hrvatske na obnovljenim orguljama. Koncert u Osijeku održan je u sklopu toga projekta, koji se kontinuirano održava već 14 godina. A kako su grad na Dravi i crkva Sv. Križa postali dio koncertnog ciklusa Heferer, pojasnio je pater Željko Paurić, gvardijan Franjevačkog samostana: "Orgulje koje se nalaze u crkvi Sv. Križa sagradio je 1908. godine Ferdinand Heferer, a 2002. godine restaurirala ih je radionica Heferer. Od tada je svake godine Osijek uvršten u koncerte Heferer koji se održavaju diljem Hrvatske". Uoči koncerta domaćin pater Paurić svim je posjetiteljima darovao bogati katalog koji na gotovo stotinu stranica donosi kompletan program svih koncerata, opis orgulja te biografije umjetnika koji nastupaju na koncertima.

Tamara Felbinger i Edmund Andler Borić više su puta nastupili u crkvi Sv. Križa, a oni, kao i osječka publika, nadaju se da će takvih lijepih glazbenih susreta biti i ubuduće. "Ovo je moj četvrti nastup u Osijeku, zadnji put sam gostovala na božićnom koncertu s Hrvatskim baroknim ansamblom. Uvijek rado nastupam u Franjevačkom samostanu, jer atmosfera i ozračje koje ovdje vladaju, kao i domaćin pater Paurić, čine da se osjećam kao kod svoje kuće i s veseljem se odazivam svakom pozivu", kaže sopranistica Tamara Felbinger. Njezin kolega Edmund Andler Borić dodaje da je već desetak puta nastupio u Osijeku te posebno ističe koncertni ciklus Franjevačkog samostana, kao svjetlu točku u koncertnoj ponudi Grada. Još kaže: "Uz to, kao aktivist Saveza Nijemaca i Austrijanaca, godišnje napravim nekoliko koncerata u osječkoj crkvi Sv. Mihaela tematski vezane uz njemačke skladatelje. Obožavam doći u Osijek, jako me veseli svako gostovanje u vašem gradu, kao solista i kao člana komornog ansambla". Koncertni ciklus Heferer ocjenjuje sjajnim i originalnim projektom koji obuhvaća cijelu Hrvatsku, no smatra da je promidžba toga projekta slaba, unatoč krasnim katalozima i plakatima, jer publika uglavnom ne zna za koncerte, što dokazuje i osječki koncert na kojemu je bilo pedesetak posjetitelja. Naš mladi sugovornik nedavno je utemeljio međunarodni orguljaški festival u Sisku, na kojemu je nastupila i Tamara Felbinger. Gošća iz Zagreba diplomantica je zagrebačke Muzičke akademije, usavršavala se u čuvenom Mozarteumu u Salzburgu i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada. Najintenzivniju suradnju ostvarila je s Hrvatskim baroknim ansamblom, iza nje je niz uspješnih nastupa u operama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te u inozemstvu. Zadranin Edmund Andler Borić diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pohađao je EPTA glasovirske seminare u Zagrebu i Dubrovniku, a usavršavao se u majstorskim klasama orguljaške interpretacije u Češkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Pobjednik je Drugog hrvatskog natjecanja mladih orguljaša Franjo Dugan, a kao solist orguljaš nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu. Iako su prvi put nastupili zajedno u ciklusu Heferer, dvoje mladih umjetnika često ima zajedničke koncerte. Nakon njihovog osječkog koncerta pater Željko Paurić najavio je novu glazbenu poslasticu u kratkom vremenu i to već u utorak, 4. rujna, kada će u crkvi Sv. Križa nastupiti vrsni čembalist Libor Dudaš, Osječanin koji živi i radi u SAD-u. Zanimljivo je da je Dudaš, vidno oduševljen, popratio subotnji koncert svojih kolega Tamare Felbinger i Edmunda Andlera Borića.

<< arhiva