30-08-2007

JAPANKE OTVORILE KONCERTNU SEZONU

slika

Početak za pamćenje
Japanske umjetnice, sopranistica Mayumi Kamei i pijanistica Wakana Takahashi, koncertom klasične glazbe, održanim u franjevačkoj crkvi sv. Križa, otvorile su Koncertnu sezonu barokne glazbe 2007./2008. u Osijeku!

Wakana Takahashi je na glasoviru maestralno odsvirala Bachovu “Englesku suitu u g-molu”, Lisztovu “Mađarsku rapsodiju stavak 12 u cis-molu” te instrumentalno pratila vokalnu izvedbu sopranistice Mayumi Kamei u izvedbi Haydnove “Arie” i dijela Mozartove “Motette”.

“Gošćama iz Japana ovo je drugi nastup u crkvi sv. Križa za koji su večerima vježbale od 21 sat do ponoći kako bi koncert učinile lijepim i ugodnim, što ćete potvrditi pljeskom”, u dobrodošlici je kazao fra Željko Paurić, gvardijan franjevačkog samostana. Oproštajna izvedba “Ave Marije” nagrađena je dugotrajnim pljeskom, a poslije koncerta publika je pohrlila upoznati šarmantne umjetnice, raspitujući se za dojmove o Hrvatskoj, pri čemu Mayumi i Wakana nisu krile svoje oduševljenje. Naime, Tokijka Mayumi Kamei diplomirala je glazbenu pedagogiju u Japanu i solo pjevanje, trenutačno je uposlena u zboru Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu. Završila je Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu u klasi Olge Šober. Od 2000. do 2004. bila je asistentica i profesorica solo pjevanja, pjevala je na Milenijskom koncertu UN-a u New Yorku, održala brojne koncerte u Japanu, Brazilu, Njemačkoj, Irskoj, Sloveniji i u Hrvatskoj.

Sopranistica Mayumi Kamei 1999. osvaja drugu nagradu na “Societa Jupiter International Music Competition” održanom u Genovi, predavala je 2000. godine solo pjevanje u Brazilu. Wakana Takahashi od ranog djetinjstva uči osnove glasovira u glazbenom centru “Yamaha”, a u Hrvatsku iz Japana dolazi 2002. godine, kada upisuje Studij visoke škole za glazbenu umjetnost u Lovranu, u klasi Marine Ambokadze, nastavlja u klasi sviranje glasovira u klasi Nikice Lesića, a 2004. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu (podružnica Rijeka) u klasu Marine Ambokadze, gdje je trenutačno studentica četvrte godine glasovira. Sudjelovala je na brojnim koncertima u Hrvatskoj i Japanu, dobitnica je nekoliko nagrada: 2001. osvaja drugu nagradu na međunarodnom natjecanju za duo “Kayabuki dou” (Japan) s pijanisticom Miyuki Komiya; a 2006. nagrađena je trećom nagradom na međunarodnom natjecanju Nagrada grada Padove te trećom nagradom za međunarodnom natjecanju vokalne i glazbene izvedbe za mlade talente u Italiji (San Bartolomeo al Mare). Osječkim koncertom bio je oduševljen i bračni par Yamaguchi, Shunichiro i Shôko, koji su doletjeli iz Japana u Hrvatsku kako bi pratili nastup svojih sunarodnjakinja, te još jedna Japanka - Satoko Takahashi, inače Wakanina sestra i buduća studentica glasovira. Jednosatni koncert priređen je u okviru gostovanja na manifestaciji “Letjeti” Udruge za rad s mladima “Breza”, gdje su Mayumi Kamei i Wakana Takahashi vodile umjetničku radionicu tradicionalnog japanskog plesa naučivši Osječane plesati SZME (ples vrapca) uz pratnju japanskih bubnjeva.

<< arhiva